Israëlische soldaat bezweek aan zijn verwondingen

Sunday, May 27, 2018 |  Redactie Israel Today
De 20-jarige soldaat Ronen Lubarsky nam donderdag met de eenheid Duvdevan deel aan een arrestatie-actie van gezochte terroristen in Ramallah. Tijdens de schermutselingen die daarbij ontstonden werd een zware marmeren plaat van het dak van een huis gegooid, die de soldaat op zijn hoofd trof.

Hij raakte zwaar gewond en werd naar het Hadassa Ziekenhuis in Jeruzalem gebracht, waar de dokters voor zijn leven vochten. Gisteravond is de jonge soldaat aan zijn zware verwonding overleden. Nog in de nacht, om 2 uur, werd hij begraven op de militaire begraafplaats op de Herzlberg in Jeruzalem.

Enkele honderden familieleden, vrienden en kameraden van de eenheid Duvdevan kwamen zaterdagnacht om 2 uur op de Herzlberg bijeen om hun laatste eer te bewijzen aan de jonge Ronen Lubarski. Nog maar een paar uur eerder hadden de artsen van het Hadassah EinKarem ziekenhuis zijn dood moeten vaststellen, zijn verwondingen waren te ernstig.

Hij is de eerste strijder van de eenheid Duvdevan die tijdens een operatie door een terreurdaad is omgekomen. Twee maanden eerder was een vriend van hem, ook een strijder van de Duvdevan eenheid, gedood door een schot uit het wapen van een kameraad. 'Die twee waren goede vrienden,' zei Arik, de broer van Ronen bij de begrafenis. 'Mijn broer zag hoe zijn beste vriend op een brancard werd weggebracht. En nu zijn het er al twee uit de eenheid, dat is een grote ramp.'

'Beste broer, vertel me, hoe is deze vreemde situatie ontstaan? Hoewel je zo bescheiden was en ik niets ben vergeleken met jou, zal ik dankzij jou een veel beter mens zijn. Iedereen praat over je, iedereen houdt van je. Je bent zo'n held, zo'n kampioen, je hebt altijd gevochten', vervolgde de broer.

Viceminister van Defensie Eli ben Dahan nam ook deel aan de begrafenisceremonie. Hij zei: 'In de synagoge openden wij de Torahkast zonder de Torahrol er uit te nemen. Wij stonden en lazen psalmverzen voor jouw genezing. Sinds je gewond raakte, is overal voor jouw gezondheid gebeden. Jullie zochten naar terroristen, opdat wij in het hele land in vrede en veiligheid kunnen leven. Dankzij jullie inzet kunnen jullie broeders in Haifa en Be'er Sheva, Bet El en Gush Etzion in vrede kunnen leven. Ik roep de Arabieren die in Judea en Samaria wonen op: jullie kunnen voor de weg van vrede kiezen en in welvaart leven, maar wie kiest voor de weg van terreur en moord, zal op een vaste muur stuiten'.

'Ronen, ik heb met jouw commandant gesproken. Ik wil dat de mensen in Israël weten wat een held je was, wat voor een uitstekende soldaat, In naam van uw kameraden. Ik sta hier namens het Israëlische leger, de hele defensie, en beloof je: We zullen niet rusten totdat we degene oppakken die u heeft gewond. Dood of levend, zij zullen worden gevangen genomen en bestraft.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.