Groeten uit Israël: Waterpeil Meer van Galilea zeer laag

Sunday, May 27, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Misschien was ik te haastig toen ik vorige week de zomer aankondigde. De regen lijkt geen afscheid te willen nemen, zegt in ieder geval de officiële weerdienst, de Israëlische meteorologische Dienst, waarvan we elke dag de het weerbericht krijgen. Voor morgen worden zelfs onweersbuien voorspeld, maar vooral in het oosten en zuiden, dus morgen zou het, bijvoorbeeld in Eilat bij een temperatuur van rond de 38 graden moeten regenen en onweren. Dat gebeurt echt niet vaak. Is dat de klimaatverandering?
Hier in Jeruzalem schijnt de zon en is de lucht helderblauw. Vrijdag heeft het in Modi'in werkelijk wel wat gedruppeld, maar meer ook niet.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met de mogelijkheid van af en toe regenbuien, vooral in het oosten en zuiden van het land. Klein gevaar voor plotse overstromingen in de zuidelijke en oostelijke wadi's. Temperaturen iets te warm voor het seizoen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, bij de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213.395 m onder de zeespiegel.

Een jaar van droogte
Ondanks de zeer late en overvloedige regenval die we hier sinds eind april hebben gehad en die hier in Jeruzalem zelfs tot ongekende overstromingen heeft geleid, is dit jaar uitgeroepen tot een jaar van droogte. Over het geheel genomen is er deze winter niet genoeg regen gevallen om de waterreserves aan te vullen. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat 5 meter te laag, zodat er nauwelijks drinkwater uit wordt gepompt. Integendeel.

Momenteel loopt er een project om het meer te voorzien van ontzilt zeewater. Zo bouwt het Israëlische watertransportbedrijf Mekorot op dit moment een buis waardoor het water uit de zee na ontzilting naar het Meer van Galilea wordt gevoerd. Het water stroomt nu andersom, in plaats van het uit het meer te pompen en naar Israëlische huishoudens te brengen, wordt het waterarme meer van nieuw water voorzien. Hiermee wordt de natuur geholpen om het ecologisch evenwicht te bewaren. De bouw van dit enorme project zal twee jaar in beslag nemen. De publieke omroep KAN heeft hier een maand geleden over bericht. Hoewel het verslag in het Hebreeuws is, is het interessant om de foto's van het Meer van Galilea en de bouw van het project te zien.

Zoals u ziet heeft zich in het zuiden van het meer al een eiland gevormd. De verslaggever meldt dat er in april normaal 40 millimeter regen valt op het meer van Galilea, maar dit jaar was het nog maar 10 millimeter. Daarom wordt verwacht dat het waterpeil van het meer deze zomer de zogenaamde 'zwarte lijn' zal bereiken. Dan mag er geen water meer uit het meer gepompt worden. En aangezien er in het noorden van het land nog steeds geen ontziltings­installatie is, bestaat het gevaar dat nieuwe stadsdelen ten noorden van Haifa niet van drinkwater kunnen worden voorzien. Dat is de ernst van de situatie.

Zo heeft de Israëlische Waterautoriteit de afgelopen dagen weer een oude campagne gelanceerd om burgers op te roepen water te besparen. Tien jaar geleden was er een video getiteld 'Israël droogt uit', de nieuwe video heet 'Israël droogt weer uit'.

Dezelfde vrouw als tien jaar geleden spreekt ons toe in de video. 'Ik ben terug,' zegt ze aan het begin. 'De ontzilting van zeewater is niet genoeg, de watervoorraden zijn uitgeput, Israël droogt weer op, we hebben geen water om het te verspillen', waarschuwt ze ons.

En ik vraag me af waarom het tot deze situatie moest komen. Hadden we niet lang geleden ook in het noorden een zeewater­ontziltings­installatie moeten bouwen? Helaas wacht men hier graag tot het moment totdat er geen andere keuze is, pas dan zorgt men ervoor. Een televisiecampagne met de video is gewoon niet genoeg. Al tien jaar geleden hadden we moeten weten dat er een dag zou komen waarop we de kraan zouden moeten dichtdraaien. Maar ik kan u geruststellen, ik weet zeker dat het uiteindelijk niet zal gebeuren dat er ergens een tekort aan water is. Maar het had eerder serieus genomen moeten worden. Hier in Modi'in drinken we al enkele jaren ontzilt water uit de zee.

En nu wens ik u een prettige en vredige zondag, bij ons begint de nieuwe week. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.