Groeten uit Israël: Vergissen is menselijk

vrijdag 25 mei 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Misschien heb ik gisteren toch iets te vroeg de komst van zomer aangekondigd. Want toen ik vanochtend ging winkelen, vielen er wat regendruppels op me, maar het was vrij warm met 26 graden. Het voelt een beetje tropisch aan. De huidige temperaturen zijn natuurlijk niet te vergelijken met de enorme hitte van het afgelopen weekeinde.

Het is al weer vrijdag. Door de verkorte werkweek vanwege Shavoe'ot kwam hij sneller dan normaal. Omdat ik vandaag geen grote aankopen hoefde te doen, bleef ik in Re'oet, waar onze zoon naar school gaat. Vroeger was Re'oet een zelfstandige stad, maar werd later samen met Maccabim en de nieuwe stad Modi'in samengevoegd tot de stad Modi'in-Maccabim-Re'oet. Maar daar heb ik al eerder over geschreven. Ondanks de samenvoeging heeft Re'oet zijn oorspronkelijke karakter behouden. Dit blijkt uit het feit dat er maar één weg is om de plaats te bereiken, zoals het altijd al was. De stadsraad van de plaats stond erop, dat Re'oet niet bereikbaar wordt vanuit een andere richting dan Modi'in. Maar wat onze zoon doet als hij niet met de bus naar school gaat, kan te voet.

Ik denk dat de burgers van Re'oet het een beetje zwaar hebben opgenomen, dat ze nu bij Modi'in horen. Dat merkte ik vooral kort nadat we hier kwamen wonen, zes jaar geleden. Toen we onze kinderen op school inschreven, werd ons gevraagd of we uit de stad kwamen, wat natuurlijk Re'oet betekende. Helaas bestond dit gevoel ook binnen de school, waar de leerlingen van Modi'in enigszins werden achtergesteld bij die van Re'oet, wat, vond ik, van hun ouders kwam. Na verloop van tijd is dit veranderd, omdat de meeste leerlingen nu uit Modi'in komen, dat Re'oet aan drie kanten omsluit. Maar ik geef toe, het ging in het begin van onze tijd hier een beetje vreemd. Maar zoals ik al zei, vandaag is dit verschil nauwelijks merkbaar en Re'oet is voor mij een deel van ons thuis. Vooral op vrijdag is het er erg leuk, want dan komt de boerenmarkt altijd in de stad, zoals te zien op de titelfoto van vandaag. Tot zover Re'oet.

Hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot bewolkt met een lichte temperatuurstijging. Bovengemiddeld warm. Mogelijkheid tot af en toe regenbuien. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, bij de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gedaald en ligt nu 213,395 meter onder de zeespiegel.

De Mars van de Naties, een indrukwekkende gebeurtenis waarbij duizenden christenen hun liefde voor Jeruzalem en de Staat Israël tonen, heeft vorige week plaatsgevonden. Door de vele gebeurtenissen van de laatste weken is het aan onze aandacht ontglipt en hebben we er niet over geschreven. Een aantal lezers maakten ons duidelijk, dat we echt iets hadden gemist. Soms maken ook wij fouten, fouten zijn menselijk. Mijn verontschuldigingen aan jullie, beste lezers.
Vorige week was het zo intens druk door de opening van ambassades, onrust aan de grens met de Gazastrook en de gespannen situatie in het noorden, dat we er eenvoudigweg niet in zijn geslaagd om over deze prachtige gebeurtenis te schrijven. Maar geloof me, ik bewonder deze mensen die helemaal naar Jeruzalem komen om ons hun liefde voor het land, voor Jeruzalem te tonen. En deze mars viel dit jaar op een zeer bijzondere week. Ik beloof u dat ik er volgend jaar bij zal zijn.

Mars van de Naties 2018, Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

En nu, lieve lezers, wens ik jullie een geweldig weekeinde en een gezegende shabbat. Ik hoop dat het een rustige en vredige shabbat zal worden. Het ga u goed

Shabbat Shalom uit Modi'in,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.