Ondanks Israëlische aanval gaat Iran door met militaire opbouw in Syrië

Thursday, May 24, 2018 |  Yochanan Visser
De commandant van de Israëlische Luchtmacht, majoor generaal Amikam Norkin (afgebeeld) onthulde dinsdag dat Israël doorgaat met het uitvoeren van luchtaanvallen in Syrië, na de grote confrontatie met de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde in het door oorlog verscheurde land in de nacht van 10 mei.

Norkin gaf ook nieuwe informatie over wat er die nacht precies gebeurde in de urenlange botsing tussen de IAF en de Iraniërs. Een Israëlische ooggetuige, die op voorwaarde van anonimiteit met Israel Today sprak, beschreef de nacht als een scène uit ‘Star Wars’.
Norkin vertelde in een internationale bijeenkomst van luchtmacht-commandanten in Herzliya, dat Israël zijn vrijheid om actie te ondernemen in Syrië heeft behouden. Hij beklemtoonde: ‘Israël zal vastberaden blijven werken om de verschansing van Iran in Syrië en de bewapening van Hezbollah te verhinderen.’

Zijn commentaar volgde op rapporten dat een Iraans operatie-centrum in het hoofdkwartier van de Syrische afdeling van Elektronische Oorlogvoering dichtbij Damascus in de vroege maandagochtend was aangevallen. De aanval vond plaats nadat een groot Ilyushin IL-76T vrachtvliegtuig enkele uren eerder vanuit Teheran op Damascus International Airport was aangekomen.
Iran gebruikt civiele vliegtuigen en Syrische vrachtvliegtuigen om hoogwaardige wapens en raketten naar Syrië over te brengen, in strijd met een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die dergelijke activiteiten verbiedt.
Sky News berichtte dat de aanval ook de kazernes had vernietigd van door Iran gesteunde sjiitische milities op een staatsveiligheidsschool in het gebied.

Dinsdag berichtteAnadolu dat Hezbollah en andere door Iran gesteunde sjiitische milities in het zuidwesten van Syrië zich uit het gebied terugtrokken na ‘intensieve verkenningsvluchten over de regio’.
Het door de staat gecontroleerde Turkse persbureau meldde ook dat de door Iran gesteunde milities een kamp hadden opgezet op een aantal plaatsen in Dara'a bij de Jordaanse grens en in Quneitra op de Syrische Golanhoogten.
Zaterdag gebruikte de IDF artillerie om Hezbollah te verhinderen posities in te nemen in het dorp van Tul al-Humur ten zuiden van Quneitra, berichtte Anadolu.

Dit alles toont aan dat Iran zijn inspanningen om door te dringen naar de Israëlische grens niet opgeeft en zich voorbereidt op meer confrontaties met de Joodse Staat.

Generaal Norkin onthulde ondertussen meer details over de eerste grote confrontatie tussen Israël en Iran in de nacht van 10 mei. Volgens de IAF-commandant had Iran die nacht 32 raketten richting Israël gelanceerd. Slechts vier van hen werden door verschillende Israëlische luchtafweersystemen onderschept, terwijl de rest op Syrisch grondgebied neerkwam. Norkin maakte ook bekend dat de ‘Adir’, Israëls gewijzigde versie van de Amerikaanse F-35 straaljager, gevechtsmissies in Syrië uitvoert.

Norkin maakte verder bekend, dat meer dan honderd luchtdoelraketten werden afgevuurd naar de 28 Israëlische F-15I en F-16I gevechtsvliegtuigen die aan de brede luchtaanval deelnamen. Geen van deze raketten heeft echter de vliegtuigen geraakt.
Als reactie hierop heeft de IAF bijna alle Syrische luchtafweersystemen vernietigd. Daaronder was het geavanceerde, in Rusland vervaardigde, raketafweersysteem Pantsir S-1 (SA-22) dat door het Russische leger vrijwel onverwoestbaar werd geacht.

In aanvulling op wat Norkin de conferentie in Herzliya vertelde, concludeerden de onderzoekers bij het Digitaal Forensisch Onderzoekslaboratorium van de Atlantische Raad (ACDFRL) dat de IAF-aanvallen op vijftig Iraanse doelstellingen op 10 mei ook ernstige zwakheden in de Syrische luchtverdediging aantoonden.
In de Russische media benadrukt men dat de Israëlische aanval op het Pantsir S-1-systeem mogelijk was geweest omdat de batterij was uitgeschakeld. Maar dat overtuigde de onderzoekers van de ACDFRL niet. Israëlische gevechtsvliegtuigen hadden namelijk urenlang luchtaanvallen uitgevoerd en de Pantsir S-1 was gestationeerd in de buurt van het paleis van de Syrische dictator Bashar Assad in Damascus.
De onderzoekers denken dat de Israëlische aanvallen aan het licht hebben gebracht, dat de door Rusland gebouwde systemen inferieur zijn aan de door de VS gemaakte tegenhangers en aan de tactiek van de Israëlische luchtmacht.
Bij voorbeeld, het in Rusland gebouwde S-200 Wega-Es raketafweersysteem, dat tot vijf geleide onderscheppingsraketten tegelijk kan afvuren, veroorzaakt momenteel de meeste problemen bij de IAF-vliegtuigen. Maar het systeem bleek te falen bij laagvliegende vliegtuigen, een feit dat waarschijnlijk werd uitgebuit door Israëlische piloten.
Dat zou kunnen verklaren waarom de ooggetuige tijdens de vier uur durende aanval een aantal IAF-gevechtsvliegtuigen op zeer lage hoogte zag vliegen, en waarom alle Israëlische vliegtuigen veilig naar hun basis zijn teruggekeerd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.