Groeten uit Israël: De strand­wacht vertrekt al om 16 uur

Thursday, May 24, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Het ziet ernaar uit dat de zomer is aangebroken. Ik bedoel, na de nogal ongewone vorige maand met zijn enorme regenval, durf ik nauwelijks te geloven dat het hier zomer is. Maar als je naar de weerkaart voor de komende dagen kijkt, zie je alleen de zon.

De volgende foto is van de weer-app van mijn mobiele telefoon. Behalve overmorgen, wanneer het een beetje zou kunnen regenen, wordt alleen de zon voorspeld. En dat noemen we zomer:

Zonnige vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

En omdat ik vandaag met het weer ben begonnen, is hier het weer voor vandaag in Israël: Helder met een verdere lichte daling van de temperaturen, maar nog steeds bovengemiddeld warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, bij de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213,39 m onder de zeespiegel.

Met dergelijke vooruitzichten nag je eigenlijk niet thuisblijven. Morgen begint weer een weekeinde, dan moet je eigenlijk naar het strand, het is niet zo ver. En we hebben immers ook de zomertijd, de zon gaat pas rond 20 uur onder, dus je hebt veel tijd om op het strand te zijn. Over het algemeen is het veel aangenamer om pas na de hete middagzon naar het strand te gaan, zo'n late namiddag is er gewoon perfect.

Helaas komt daar niets van terecht, want de steden lijken er heel anders over te denken. Want vanaf 17 uur zijn de stranden gesloten, niet dat het strand is afgesloten, maar de uitkijkposten van de strandwachten gaan dicht, omdat ze vanaf 17 uur vrij zijn. Dat wil zeggen dat een korte duik in zee na het werk niets wordt, tenzij je dit op eigen risico doet. Gisteren werd dit onderwerp zelfs besproken in het hoofdprogramma van het avondnieuws. Ik plaats dit bericht hier, ook al is het in het Hebreeuws.

In dit bericht wordt aan de bezoekers van het strand gevraagd wat zij vinden van het feit dat al vanaf 17 uur het zwemplezier voorbij is, in Tel Aviv is al vanaf 16.45 uur en in Herzlia zelfs vanaf 16 uur met het zwemplezier voorbij!
Het werd absurd genoemd, dat je moet blijven betalen voor een parkeerplaats bij het strand, maar zwemmen is verboden, of op eigen risico. De badmeester vertrekt om 17 uur nadat hij de bezoeken heeft gevraagd om uit het water te komen. Dan is hij weg, maar de mensen blijven op het strand en in het water. Aan één van hen werd gevraagd wat hij daarvan denkt. Hij zou doen wat hem wordt gezegd, was zijn antwoord.

En dat kan zeer gevaarlijk zijn, het bericht toont een aantal oude meldingen van gevallen waarin mensen verdronken omdat ze in het water zwommen terwijl de strandwacht al naar huis was. Alleen tijdens de zomervakantie, van eind juni tot eind augustus, worden de werktijden van de strandwachten verlengd. Dan is de zee in Herzlia zelfs tot 19 uur open. In Tel Aviv is men vreemd genoeg erg 'gierig', daar mag men in de zomer wel een heel uur langer dan nu in het water blijven, om 17.45 uur is het voorbij, midden op de dag, wauw.

Eigenlijk is het leuk dat we vandaag over zo'n onderwerp konden praten. Ik hoop dat we in de zomer alleen maar met dit soort 'problemen' te maken zullen krijgen.

Niet zo blij vandaag zijn de 11e en 12e klas studenten. Vandaag hebben ze een eindexamen in de wiskunde, ook de leerlingen die het vak in 4 leereenheden hebben gevolg, dat is een niveau lager dan het hoogste niveau, dat is een beetje ingewikkeld om uit te leggen. De meesten studeren wiskunde op dit niveau. Onze zoon is één van hen. In het hele land begint dat om 15 uur. Het examen duurt enkele uren. Daarna zou een bezoek aan het strand een leuke afwisseling zijn. Maar dat is niet mogelijk, want dan zijn de strandwachten vrij (wat ze ook wel verdiend hebben, maar daar moet men een oplossing voor vinden).

Veel studenten bereiden zichin studiecentra voor op de examens.

Ik wens de leerlingen dus veel succes en een gezellig weekeinde. En ook u, beste lezers, wens ik een prettige donderdag met goed nieuws. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.