Wanneer de waarheid van Israël een leugen wordt

Wednesday, May 23, 2018 |  Aviel Schneider
'Een groot deel van de westerse media heeft de leugens van Hamas doorgegeven in plaats van deze van te voren met Israël te controleren,' zei Ronen Manelis, woordvoerder van het Israëlische leger. 'Wanneer ik, zoals Hamas, moet liegen om te winnen bij de publieke opinie, dan geef ik de voorkeur aan de waarheid en verliezen'.

Afbeelding: 'Vreedzame' demonstranten bij het grenshek in de Gazastrook (foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

In een uitgebreid commentaar in de Amerikaanse krant Wall Street Journal gaf de Israëlische brigade-generaal Manelis een overzicht van hoe Hamas de wereld heeft voorgelogen tijdens de recente onlusten in Gaza, waarbij 60 Palestijnen om het leven kwamen. 'Hamas kan liegen tegen de hele wereld en zijn eigen volk, maar niet tegen ons. Ik ben er trots op dat we anders zijn en dat we ons niet achter burgers verschuilen, zoals Hamas doet'.
Manelis citeerde Hamas-woordvoerders als Sami Abu Zuhri en Salach Al Bardawil, die in de Palestijnse media herhaaldelijk toegaven dat van de 62 vermoorde Palestijnen er 50 lid van Hamas waren. 'Als we het over volksverzet hebben, liegen we tegen ons eigen volk', vertelde Hamas-oprichter Machmud A-Zahar aan de Arabische televisiezender Al-Jazeera.

Hamas heeft de inwoners van de Gazastrook geld betaald om hen naar het grenshek te lokken. Volgens Manelis betaalde Hamas $14 aan elke Palestijn in het oorlogsgebied, en als een heel Palestijns gezin naar de 'vuurpicknick' komt, wordt het beloond met $100. Gewonde Palestijnen hebben van Hamas een compensatiebonus van 500 dollar ontvangen.

Niet alleen dat, de Palestijnen bij het grenshek waren deels de 'buitenlandse verslaggevers ter plaatse' of de zogenaamde wereldmedia. Palestijnen met smartphones en internettoegang hebben van Hamas de 'eerste plaatsen' bij het hek gekregen, zodat ze live verslag kunnen doen van 'de wreedheid van Israël'. Natuurlijk zullen degenen die Israël haten, dit waarschijnlijk niet geloven en liever de leugens van Hamas slikken.

Het feit dat de Palestijnen geld hebben gekregen voor hun deelname aan de rellen is geen sensationele onthulling van de Israëlische geheime dienst; bijna iedere Israëli die met Palestijnen uit de Gazastrook samenwerkt, heeft het gehoord. Arabische journalisten in Jeruzalem hebben hetzelfde bevestigd. 'Anders zou de Palestijnse bevolking in de Gazastrook niet massaal naar de opstand bij het grenshek zijn gekomen', vertelden twee Arabische collega's mij.

Tussen de 10.000 en 40.000 Palestijnen namen deel aan de rellen aan het grenshek, niet meer. Geen honderdduizend Palestijnen of meer, zoals Hamas had gewenst. Dit was geen volksopstand zoals het werd voorgesteld. Dit verklaart ook waarom het aantal deelnemers laag was, omdat de meerderheid van de Palestijnen heeft ingezien dat het waanzin is om zichzelf als menselijk schild te verkopen.

De opstand was niet meer dan een gefinancierd spektakel en theater van brandende vliegers om Israël opnieuw te schande te maken voor de wereld. Hamas weet heel goed dat het geen kans heeft om Israël op het slagveld te verslaan, misschien wel op het terrein van de media met leugens. Maar zolang in het Westen leugens worden geslikt, zullen ze zich verspreiden. Het Palestijnse leiderschap heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag opgeroepen een onderzoek in te stellen naar de oorlogsmisdaden en het nederzettingenbeleid van Israël. Zolang leugens worden geloofd, heeft de waarheid geen zin.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.