Europa waarschuwt: Trump blijft niet altijd president

woensdag 23 mei 2018 |  Redactie Israel Today
De enthousiaste steun van Washington voor Israël lijkt eindelijk overeen te komen met die van het Amerikaanse volk. En de Joodse Staat koestert zich in de bijna onomstreden steun van zijn beleid, zorgen en eisen. Zozeer zelfs dat Jeruzalem de laatste tijd een wat agressievere houding heeft aangenomen tegenover minder loyale bondgenoten.

Afbeelding: Netanyahu in gesprek met Trump in het Oval Office op 5 maart 2018. (Foto: Haim Zach/GPO/Flash90)

Israëlische regeringsfunctionarissen, waaronder premier Benjamin Netanyahu, hebben zich openlijk tegen de EU gekeerd vanwege haar kennelijke aanvaarding van het verhaal van Hamas over wat er aan de grens met Gaza gebeurt, haar weigering om Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te accepteren en haar verdediging van de Iraanse nucleaire overeenkomst.

Omdat de Amerikaanse president Donald Trump het Israëlische standpunt op al deze fronten publiekelijk en krachtig heeft gesteund, denken Netanyahu en zijn ministers dat ze het zich kunnen permitteren om Europa te bekritiseren op een toon die ze anders misschien niet zouden gebruiken.

Volgens een hoge ambtenaar van de Europese Unie, die door Hadashot TV wordt geciteerd, maakt Israël in dit opzicht een grote fout. Hij waarschuwde: 'Trump zal niet eeuwig president zijn,' en zodra hij het Witte Huis verlaat, zou Israël zich in een veel minder benijdenswaardige positie kunnen bevinden.

'Net zoals niemand had gedacht dat de erfenis van Obama zo snel zou worden uitgewist, kan het in de andere richting gebeuren,' zei de ambtenaar. 'Je moet Europa niet bagatelliseren. Kijk naar de cijfers: Wij zijn nog steeds uw grootste handelspartners. U begrijpt niet dat we onder enorme publieke druk tegen Israël staan.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.