Groeten uit Israël: Is alles toegestaan in een satire?

Wednesday, May 23, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Houdt u van satire? Ik heb vroeger altijd graag gekeken naar satirische programma's op tv. Vooral de politieke satire, waar ze de spot dreven met politici, zag ik het liefste. En juist hier in Israël leveren politici steeds nieuw materiaal voor de satireprogramma's. Waarschijnlijk het populairste programma heet 'Eretz Nehederet', vertaald 'Een prachtig land'. Het programma eindigt altijd met de zin: 'En denk er aan: we hebben een prachtig land'.

Het programma is zo populair dat politici en andere persoonlijkheden het als een succes beschouwen als zij een plaats hebben gekregen in het programma. Het is als een soort keurmerk: Ik heb een dubbelganger bij Eretz Nehederet, dus ik ben zoiets waard.

Israëls overwinning bij Eurovisie met zangeres Netta was ook een onderwerp op 'Eretz Nehederet' en het echte Netta werd geconfronteerd met haar dubbelganger:

We hebben echt gelachen. Maar soms gebeurt het dat zelfs 'Eretz Nehederet' een beetje overdrijft. Zo werden na het Eurovisie Songfestival Israëlische politici getoond, die het kapsel van Netta met de twee bollen haar nabootsten, en op de versie van minister van Onderwijs Naftali Bennet kwam de dag na het programma felle kritiek. Hier was je waarschijnlijk een beetje te ver gegaan, kijk zelf maar:

Ik kan begrijpen dat dit niet noodzakelijk als grappig werd gezien. Het programma verontschuldigde zich vervolgens en bevestigde dat niemand iemand pijn wilde doen. Ik geloof ze, maar misschien had je eerder iets gevoeliger kunnen zijn. Je kunt niet alles verontschuldigen als 'satire'.

En dat niet alles onder de dekmantel van satire mag, blijkt uit een parodie van een populaire satireshow van de Nederlandse publieke omroep BNNVARA. De actrice Sanne Wallis de Vries zong haar versie van het Netta's lied 'TOY'. In Israël en ook binnen de Joodse gemeenschap van Nederland kreeg ze hiervoor harde kritiek. Israël diende een officiële klacht in bij de Nederlandse regering. De Nederlandse omroep zei dat deze satire niet tegen Joden gericht was, maar het Israëlische beleid ten aanzien van de Gazastrook bekritiseerde.

'Ouch Israël. Kijk naar mij, ik ben een allerliefst landje. Wereldleiders eten braaf uit mijn handje. En ik blus met een kus ieder brandje.
We geven een feest, ga je mee? Staks in de Al-Aqsa moskee. Die staat al gauw leeg anyway.
Van Haifa tot de Rode Zee is vuurwerk en kosjer saté. Dus dans gewoon op mijn muziek mee
Wordt je land door stenengooiers omzoomd? Bouw dan muren waar zelfs Trump nat van droomt. Gooi een buk-a-buk, ja gooi een buk-a-raket! Kijk's hoe mooi ik bommen gooi.
Opnieuw jawel, wint Israël! Al zeventig jaar lang is dit feestje aan de gang. Kijk hoe mooi!
Nope, ik dacht 't niet, Geen Palestijnen komt er in. Niet op mijn gebied. Ik ben een strenge doorbitch. Ik jaag Palestijnen in de gordijnen. 't Is mijn fissa, ik hoor hier te shinen!
Wordt je feest door radicalen gecrasht? Open ambassades, zorg dat je casht. Van je ching-a-ling-ching en je ping-a-ping-ha!. Van je dollars en centen en pecunia-ja!. Van je ching-kerching-kerching Ching-kerging-kerging!
Kijk hoe mooi, Altijd, jawel, Wint Israël. Al zeventig jaar lang is dit feestje aan de gang. Altijd, jawel, Wint Israël.
Al zeventig jaar lang is die shizzle aan de gang. Ik ben een allerliefst landje. Heel de wereld eet braaf uit m'n handje. Da's toch mooi, is dat mooi mooi? Ik vind het mooi! Klerezooi! Mooi!
(tekst van de video).

Ik denk dat er niets meer aan toegevoegd hoeft te worden. Toen ik de video voor het eerst zag, had ik er geen woorden voor. Ik houd van satire, maar dit ging echt te ver. En wat moet zangeres Netta wel hebben gevoeld toen ze hiernaar keek. Jakkes.

Israël heeft het niet gemakkelijk in de wereld. Het lukt ons op de een of andere manier niet de situatie hier bij ons uit te leggen. Tegenover de beelden van zestig doden lijkt het duidelijk dat alleen Israël wordt beschuldigd. Dat vijftig van de slachtoffers terroristen van Hamas waren lijkt niemand op de wereld te interesseren, omdat dat niet past in de waarheid waarin ze willen geloven.

Het betekent dat we het hoofd koel moeten houden, we kunnen en mogen alleen op onszelf vertrouwen. Maar het hoofd koel houden is dit bij de hitte van dit moment niet zo gemakkelijk. Officieel is het vandaag afgekoeld, maar toch was het al erg warm in de vroege ochtend is het 26 graden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt met een aanzienlijke daling van de temperatuur. Toch blijft het bovengemiddeld warm. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, bij de Dode Zee 40 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterniveau van het Meer van Galilea is nog een halve centimeter gedaald en ligt nu 213,39 m onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en vredige dag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.