Moslimleiders willen 'islamitisch leger' om Palestina te beschermen

dinsdag 22 mei 2018 |  Yochanan Visser
De Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan en andere moslimleiders willen een islamitisch leger in het leven roepen om de Palestijnse Arabieren te 'beschermen' nadat afgelopen maandag 62 van hen zijn omgekomen tijdens pogingen om Israël vanuit de Gazastrook binnen te dringen.

Afbeelding: De Palestijnse leider Machmoud Abbas en koning Abdullah van Jordanië inspecteren een erewacht. (Flash90).

Hamas en de Islamitische Jihad gaven later toe dat 53 van degenen die tijdens de poging tot invasie van Zuid-Israël waren gedood, lid waren van hun terreurorganisaties.

Moslimleiders ontmoetten elkaar in Turkije op een spoedbijeenkomst van de 57 leden tellende Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), waarin het Erdogan-regime Israël beschuldigde van het 'opzettelijk vermoorden' van de Palestijnse Arabieren. Erdogan verhevigde zijn afschuwelijke retoriek tegen Israël door de Joodse Staat te vergelijken met nazi-Duitsland: 'Er is geen verschil tussen de wreedheid waarmee het Joodse volk in Europa 75 jaar geleden werd geconfronteerd en de wreedheid waaraan onze broeders in Gaza worden blootgesteld', zei Erdogan tegen zijn islamitische collega's.
'Ik zal openlijk en duidelijk zeggen dat wat Israël doet banditisme, wreedheid en staatsterreur is,' vervolgde hij, en beweerde vervolgens dat de mensen 'die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de concentratiekampen aan allerlei soorten martelingen werden onderworpen, nu de Palestijnen aanvallen met methoden die vergelijkbaar zijn met die van de nazi's'.

De OIC-oproep tot de vorming van een 'internationale troepenmacht' met uitsluitend moslims is bedoeld om de Palestijnse Arabieren te 'beschermen', nadat de Verenigde Staten hun veto dreigden uit te spreken over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin een reguliere internationale 'vredesmacht' in Gaza werd voorgesteld.

De Turkse campagne probeert de moslimwereld te mobiliseren tegen Israël op een manier die de Verenigde Naties passeert, waar de regering-Trump te gemakkelijk alle maatregelen, die vijandig staan tegenover Israël, kan afschieten.

Na de OIC-top sprak de Turkse sterke man tot een grote menigte in het centrum van Istanbul en benadrukte dat de moslimwereld 'een fysieke houding' ten opzichte van Israël moet aannemen. 'De bezetting van Jeruzalem, de schending van de privacy van de Al-Aqsa moskee, en de schending van de rechten van het volk van Palestina ... we verklaren dat we dit niet zullen accepteren,' zei Erdogan tegen de menigte, die naast Turkse ook met Palestijnse vlaggen zwaaide.

De heethoofdige leider beweerde toen dat hij en zijn land de hele tijd door Israël worden 'aangevallen'. 'Turkije is het land dat het meest door Israël wordt aangevallen, en de leider die het meest door Israël wordt aangevallen is ik,' beweerde Erdogan.

De Turkse despoot probeert op dit moment meer gematigde Arabische moslimstaten zoals Jordanië te mobiliseren tegen Israël nadat de betrekkingen tussen Turkije en de Joodse Staat vorige week een nieuw dieptepunt hadden bereikt.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman Safadi, vertelde CNN vorige week dat de 'bron van alle kwaad' 'de bezetting' is, dat wil zeggen de Israëlische aanwezigheid in Judea en Samaria.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.