Groeten uit Israël: Saaie dagen zijn goed in die hitte

Tuesday, May 22, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Gisteren was gewoon weer een normale dag. U weet wel, zoals elke dag, 's ochtends vroeg opstaat, met de bus naar Jeruzalem rijden, de werkdag op kantoor doorbrengen met een lunchpauze en dan eind van de middag naar huis rijden. Thuis even in de tuin zitten, maar slechts kort, want het was ook om 18 uur nog erg warm. En dan een avond met wat TV, een serie waar we samen naar kijken, onze jongste zoon, mijn vrouw en ik.

Het is een nieuwe Israëlische serie die net in Cannes bij Canneseries de prijs voor de beste tv-serie heeft gewonnen. De serie heet in het Engels When Heroes Fly en is geproduceerd door de zender Keshet. De serie gaat over een groep vrienden die tijdens de Tweede Libanon Oorlog samen in de Golani-eenheid hebben gevochten. Twaalf jaar later ontmoeten ze elkaar voor een laatste gezamenlijke missie, de zoektocht naar een gemeenschappelijke vriendin die na een ongeluk in Colombia vermist is. We hebben nu de eerste twee afleveringen gezien en kijken uit naar de volgende aflevering. De Israëliërs hebben geleerd goede series te maken, zoals Fauda of Hostages (Gijzelaars), waaruit later de Amerikaanse serie Homeland ontstond.

Zangeres Ninet Tayeb speelt één van de hoofdrollen in de serie. Ze zingt ook het themalied van de serie.

Dus het was gewoon weer een avond op TV. We keken niet verder naar het nieuws, er was nauwelijks iets nieuws te melden. En dat is een goede zaak. Een heel normaal, bijna saai dagelijks leven is precies wat we hier bij ons willen. Maar waarom is het zo 'saai'? Komt dat door de vastenmaand Ramadan, die nu door de moslims wordt gevierd? Als ik 's ochtends in de bus stap, begroeten enkele vaste passagiers de buschauffeur met een 'Ramadan Karim'. Een mooi gebaar. Over het algemeen hebben we 's ochtends een heel aardige buschauffeur die heel persoonlijk voor zijn passagiers zorgt en ook nog eens een minuut of twee op het station wacht wanneer hij ziet dat een van zijn vaste passagiers nog rent om de bus te halen.

Israëli's in Jeruzalem wensen de islamitische medeburgers 'Ramadan Karim'.

Een andere reden voor deze 'saaie' dagen kan de hitte zijn die nu altijd aanwezig is. Vanochtend al was de temperatuur hier in Jeruzalem 27 graden. In de middag wordt het weer erg warm in het hele land, op veel plaatsen wordt 40 graden bereikt en nog meer worden bereikt. Vanaf morgen zou het een beetje 'afkoelen', maar bovengemiddeld warm blijven, en op vrijdag zullen de temperaturen weer stijgen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot bewolkt met een aanzienlijke temperatuurstijging. Sharav, zeer heet en droog. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 36 graden, Haifa 36 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 43 graden, bij de Dode Zee 41 graden, Be'er Sheva 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Galileameer is anderhalve centimeter gedaald en ligt nu 213.385 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettige en rustige dinsdag, een echt 'saaie' dinsdag zonder slecht nieuws, gewoon een eenvoudig en mooie alledaagse dag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.