Groeten uit Israël: Zo'n vrije zondag is wel leuk

Monday, May 21, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Een lang weekend zoals dit voelt gewoon goed. Wat mij betreft mag dat altijd wel zo zijn. Waarom zouden we ons niet een beetje aanpassen? Overal ter wereld is de zondag een rustdag, ik bedoel bijna overal, in de zogenaamde westerse wereld. Banken en beurzen zijn gesloten, waarom zouden ze hier bij ons open moeten zijn als je toch geen internationale transacties kunt doen? Bovendien zou een vrije zondag de problemen met de shabbat, in ieder geval gedeeltelijk, kunnen oplossen.

Het idee van een vrije zondag is niet nieuw in Israël. Vroegere regeringen en ook de huidige regering hebben er over gesproken. Een wetsontwerp stond zelfs op het punt van stemmen. Het was de bedoeling zes zondagen per jaar als vrije dagen aan te geven, de eerste zondag van elke maand, elke twee maanden. We verheugden ons er al op, maar toen werd het voorstel herzien, men sprak over slechts vier vrije zondagen per jaar. Deze regeling zou dit jaar in werking moeten treden. We zouden dat graag hebben aanvaard, omdat je neemt wat je kunt. Zou leuk geweest zijn om nog vier vrije dagen te krijgen. De "gemiste" werkuren moeten dan worden verdeeld over de resterende werkdagen. Hier en daar nog een half uur langer, dat zou niemand storen.

Maar toen begon 2018 en was er niets gebeurd. Omdat niemand echt geloofde dat de wet voor een lang weekeinde alle stemmingen zou overleven, besloot de voorzitter van de vakbond, Avi Nisenkorn, liever op veilig te spelen. Zo werd tenslotte de werkweek verkort van de 43 uur naar 42 uur. Dat was het dan met het lange weekeinde. Gisteren mochten we door de feestdag van Shavoe'ot een keer ervaren hoe het had kunnen zijn. Het was gewoon geweldig.

Bij ons in Israël werd gisteren het oogstfeest Shavoe'ot gevierd. De traditionele tractordans vond plaats in Moshav Tzofar. Gisteren waren er ook oogstfeesten in vele andere kibboetsiem, zie titelfoto

Vanochtend begon het dagelijks leven weer, de feestdagen zijn nu voorbij. De zomer nadert en de volgende vakantie is Rosh Hashana, het Joodse Nieuwjaar in september.

Het weekend stond ook bij ons in het teken van de bruiloft van Prins Harry en Meghan Markle. Ook bij ons kwam de live uitzending op de TV, hoewel het me eigenlijk helemaal niet interesseerde. Maar je zwemt met de wereld mee. En waarom zouden we ons niet gewoon losmaken van de problemen van elke dag, waarop we vandaag zeker zullen terugkomen in onze berichten?

Het valt me op dat ik niets heb gehoord uit de Gazastrook en niets uit Jeruzalem, waar het vrijdaggebed op de Tempelberg voor het eerst in de islamitische vastenmaand Ramadan plaatsvond. Geen berichten over rellen. Zelfs uit Hebron, vaak de 'Stad van Terreur' genoemd, was het ongewoon stil gebleven, zijn er geen incidenten geweest. De Ramadan werd daar gevierd terwijl de Joodse burgers van de stad Shavoe'ot vierden. Zou het niet altijd zo kunnen zijn?

In Hebron war men liever bezit met het bereiden van zoete lekkernijen voor de Ramadan (foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

Was het misschien gewoon te heet? Oh ja, het was zelfs erg heet, op vrijdag zijn de temperaturen in Modiin gestegen naar 42 graden. Vandaag zou het duidelijk 'koeler' moeten zijn met 'slechts' 34 graden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, heet en droog. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 33 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, bij de Dode Zee 40 graden, Be'er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213,37 m onder de zeespiegel.

In de hoop dat het rustig blijft, wens ik u, beste lezers, een prachtige en aangename maandag, het ga u goed

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.