Alleen in Israël: Supermarkt met groot vertrouwen

Sunday, May 20, 2018 |  Redactie Israel Today
Het was vrijdagmiddag, vlak voor het begin van de sabbat. In Ramat Hasharon was het zulk vreselijk weer, dat in een supermarkt de stroom uitviel. Ook de kassa’s werkten niet meer, en de klanten waren ten einde raad. Met volle winkelwagens stonden ze voor de kassa’s. Hoe konden ze zo vlak voor de sabbat nog boodschappen doen, en thuiskomen met lege handen was ook geen optie.

De chef van de zaak, Tzvi Abraham, moest een beslissing nemen. Hij zei tegen zijn klanten: ‘Neem jullie boodschappen maar mee naar huis en betaal volgende week.’ Zo’n honderd klanten verlieten de winkel met hun spullen, zonder te betalen of zelfs maar een onderpand te hoeven afgeven.

Abraham vroeg zich later af of zijn beslissing hem zijn baan zou kosten. De zondag daarna kwam zeventig procent van de klanten terug om de inkopen van vrijdag te betalen. De dagen daarop kwamen bijna alle anderen. Ze hadden lijstjes gemaakt van wat ze hadden gekocht. Sommigen hadden foto’s gemaakt van de streepjescodes op de producten.

De beslissing van de manager bleek niet alleen een hele goede te zijn geweest, maar maakte de supermarkt in één klap landelijk bekend. In het heilige land komen wel vaker zulke alleen-in-Israël-momenten voor. Ze zijn vaak geestig, soms ook treurig, maar in ieder geval altijd uniek.

Dit artikel verscheen in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.