Groeten uit Israël: Shavoe'ot, we eten kaas en zuivel

Friday, May 18, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Wat een hitte vandaag! Ze hadden ons immers voorbereid op een zeer warm weekeinde. Het is immers al half mei. De regen van deze maand heeft ons misschien doen vergeten dat de zomer voor de deur staat. Toch verbaast het me altijd hoe heet het bij ons in Modi'in kan worden. Voor vandaag wordt een maximum­temperatuur van 41 graden verwacht.

Het weekeinde wordt ook heet, maar nog belangrijker is het feit dat het een lang weekeinde wordt, want zaterdagavond, direct na de shabbat, begint Shavoe'ot, dat ons moet herinneren aan het ontvangen van de Torah op de berg Sinaï. Maar Shavoe'ot is ook een oogstfeest, waarop het een traditie is om zuivelproducten te eten. Waarom? Daarover is men het eigenlijk nog steeds niet eens. Maar dat stoort ons helemaal niet. Maar misschien kan de volgende video, die ik heb gevonden, een antwoord geven:

Vanochtend moest ik eerst naar de supermarkt, omdat ik weer eens niet op tijd boodschappen had gedaan. En aangezien de winkels voor twee dagen op rij gesloten zullen zijn, waren deze inkopen bijzonder belangrijk. De supermarkten hebben zich natuurlijk speciaal op deze feestdag voorbereid. Overal krijgen we kaas en andere zuivelproducten aangeboden, er zijn er zoveel.

Omdat ik bijzonder vroeg ben vertrokken, was het niet zo vol. Een van de winkelcentra in Modi'in.

Ik heb dus netjes allerlei soorten kaas ingekocht. Laten we eens kijken wat we er thuis mee doen. Een cheesecake zal er zeker zijn. In Israël willen mensen alles dat van melk is gemaakt, het is 'het land waar melk en honing stromen'. Israël is ook marktleider in de melkproductie en helpt andere landen bij het opzetten van zuivelbedrijven.

Op weg naar huis zette ik de radio even aan. Daar spraken ze over de bijna onmogelijke situatie waarin we ons bevinden. We vieren onze feesten, onze overwinning bij Eurovisie en in één adem horen we over de gebeurtenissen in Gaza en aan de grens met Syrië of de slechte betrekkingen met Turkije. Over het algemeen is onze reputatie in de wereld op dit moment waarschijnlijk niet de beste. Maar we zijn niet onder de indruk. Want hoe kunnen we zonder ons dagelijks leven opschieten met deze dingen?

Voordat ik om kwart voor tien uit de auto stapte, keek ik naar het scherm van de autoradio: 36 graden, en de hitte van de dag komt nog.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Zeer heet en droog in alle delen van het land, Sharav. In de ochtend sterke oostenwinden in de bergen. In de namiddag sterke noordenwind aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 36 graden, Tel Aviv 39 graden, Haifa 37 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, bij de Dode Zee 42 graden, Be'er Sheva 41 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. De waterstand van het meer van Galilea is onveranderd en ligt 213,37 m onder de zeespiegel.

Vandaag ben ik er bijna in geslaagd om niets te zeggen over de politiek of de situatie hier bij ons. Dat zal ik volgende week weer doen. Het is nu weekeinde en een feestdag, met veel kaas. Dus ik wens jullie een prettig weekend en een gezegende Shabbat en Chag Shavoe'ot Sameach, een gelukkig Shavoe'ot feest. Het ga u goed!

Shabbat Shalom uit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.