Diplomatieke oorlog tussen Israël en Turkije

donderdag 17 mei 2018 |  Yochanan Visser
De Turks-Israëlische betrekkingen bereikten deze week een nieuw dieptepunt toen de heethoofdige dictator van Turkije, Recep Tayyip Erdogan, Israël ‘een terreur- en apartheidsstaat’ noemde die ‘genocide’ pleegde in Gaza.

Erdogan beschuldigde de Israëlische premier Benyamin Netanyahu er ook van ‘het bloed van Palestijnen aan zijn handen te hebben’, nadat maandag zestig Palestijnse Arabieren omkwamen tijdens gewelddadige protesten en terroristische acties langs de grens tussen Israël en Gaza.
‘Wilt u een les in menselijkheid? Lees de Tien Geboden’, schreef de islamitische Turkse tiran op zijn twitteraccount.

Netanyahu schoot onmiddellijk terug en zei dat hij geen lessen in moraliteit zou accepteren van een leider ‘wiens handen zijn bevlekt met het bloed van talloze Koerdische burgers in Turkije en Syrië’ en die ‘duizenden Turkse militairen op weg stuurt om Noord-Cyprus bezet te houden en om Syrië binnen te vallen’.
De Israëlische premier voegde toe dat hij ‘preken’ door Erdogan niet zou aanvaarden aangezien Israël zich probeert te verdedigen tegen een ‘invasie door Hamas’.

Erdogan zei eerder dat hij Jeruzalem nooit als hoofdstad van Israël zou erkennen. ‘We zullen nooit accepteren dat de Verenigde Staten proberen hun ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen en Jeruzalem als Israëlische hoofdstad te erkennen,’ vertelde de Turkse dictator aan verslaggevers na een ontmoeting met de Britse premier Theresa May.

Nadat Erdogan Israël ‘een bezetter’ had genoemd, beweerde hij dat de geschiedenis het de Verenigde Staten nooit zou vergeven dat ze hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem hadden verplaatst. ‘De geschiedenis zal u (de VS) niet vergeven, wij zullen deze realiteit zien; de geschiedenis zal Israël nooit vergeven, wij zullen dit ook zien,’ beweerde hij.

Na dit verbale gekibbel besloot Turkije dinsdag de Israëlische ambassadeur uit Ankara uit te zetten, terwijl Erdogan drie dagen van rouw aankondigde uit solidariteit met de Palestijnse Arabieren die een dag eerder waren gedood.
Ambassadeur Eitan Naeh kreeg van het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken het bevel ‘een tijdje’ naar Israël te gaan, zo meldt Anadolu News, een door de staat gecontroleerd persbureau.
De Israëlische diplomaat werd vervolgens vernederd op het vliegveld: hij moest een zeer streng veiligheidsonderzoek ondergaan in het zicht van tv-cameraploegen die werden uitgenodigd om het spektakel bij te wonen.

Israël reageerde door Hüsnü Gürcan Türkoğlu de deur te wijzen. Deze man is de Turkse consul te Jeruzalem die zich uitsluitend bezighoudt met Palestijnse Arabieren. Dit ‘de deur wijzen’ veroorzaakte een nieuwe Turkse vergeldingsmaatregel: Yossi Levi Safri, de Israëlische consul-generaal in Istanbul, werd naar huis gestuurd.
Ondertussen gingen duizenden boze demonstranten de straten van de stad op, riepen anti-Israëlische slogans en betoonden eer aan het ‘verzet in Gaza’. De demonstraties tegen Israël in Turkije zijn georganiseerd door islamitische leiders die nauwe banden hebben met het Erdogan-regime.

Onder hen is Bülent Yıldırım, hoofd van de islamitische IHH-organisatie, die ook verantwoordelijk was voor de gewelddadige confrontatie met Israëlische marineofficieren aan boord van het Turkse schip Mavi Marmara. Dit schip probeerde in mei 2010 de wettelijke Israëlische maritieme blokkade van het door Hamas bestuurde Gaza te doorbreken.
Het incident in 2010 veroorzaakte een breuk in de Turks-Israëlische betrekking, die duurde tot maart 2013, toen de voormalige Amerikaanse president Barak Obama Netanyahu onder druk zette om de banden met het regime van Erdogan aan te halen.

Israël heeft nu gewaarschuwd dat de huidige crisis de mogelijkheden van Turkije om hulp te bieden aan Gaza, zou kunnen aantasten. Het islamitische regime in Ankara is een van de grootste sponsors van de door Hamas beheerste enclave in Zuid-Israël. Het regime probeert ook liefdadigheid te gebruiken als middel om zijn invloed onder de Arabieren in Jeruzalem te vergroten.
Woensdagavond kwamen er berichten binnen dat Egypte en Israël niet toestonden dat Turkse vliegtuigen hun luchthavens gebruikten om hulp te verlenen aan Gaza en gewonde Palestijnse Arabieren mee te nemen naar Turkse ziekenhuizen.

Yoav Galant, lid van het Israëlische veiligheidskabinet, noemde Erdogan een ‘gevaarlijke man’ die de vijanden van Israël steunt.
Galant bekritiseerde het Turkse regime scherp en suggereerde dat Erdogan achter de mislukte staatsgreep van 2016 in Turkije zat, waarbij tienduizenden vermeende tegenstanders van het regime in de gevangenis werden gezet of van hun baan werden beroofd.
‘Erdogan promoot een beleid dat zegt dat het vrede en rust met de buren van Turkije zal brengen, maar in werkelijkheid heeft Turkije een situatie van wijdverspreide onenigheid bereikt – van Griekenland tot Syrië, en ook met Europese landen,’ zei de voormalige IDF-generaal.

Rechtse Israëlische knessetleden overwegen nu wetgeving in te voeren die de Turkse genocide in Armenië aan het begin van de vorige eeuw zou erkennen en die Israëliërs zou verbieden naar Turkije te reizen voor vakantie.
‘Ga op vakantie in Galilea of bij de Golanhoogten. Ook u speelt een rol,’ adviseert minister van Onderwijs Naftali Bennet, leider van de partij Het Joods Huis, aan zijn mede-Israëli's.
Anderen waarschuwen de twee landen echter ‘aan de rand van de afgrond te staan’ en adviseren beide partijen ‘niet te springen’.

Hamasleider Machmoud al-Zahar gaf ondertussen toe dat de rellen van Palestijnse Arabieren aan de grens tussen Israël en Gaza niets te maken hadden met ‘vreedzaam verzet’, zoals de Turken beweren. ‘Als we spreken over ‘vreedzaam verzet’, misleiden we het publiek,’ vertelde al-Zahar aan al-Jazeerah. ‘Dit is vreedzaam verzet dat wordt gesteund door een militaire macht en door veiligheids­agenten, en dat enorme populaire steun geniet,’ voegde de medeoprichter van Hamas toe.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.