Groeten uit Israël: Liever shoarma dan Turkse kebab

Thursday, May 17, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Sinds de gebeurtenissen van maandag aan de grens met Gaza lijkt het alsof we de strijd om het imago van Israël in het buitenland hebben verloren. 'Hasbara' noemen we die strijd, vertaald is dat 'Voorlichting'. Hiermee bedoelen we, dat we de situatie hier bij ons uitleggen. En hoewel Israël alle vorige oorlogen heeft gewonnen, hebben we de 'Voorlichtingsoorlog' weer verloren. 61 doden maken geen goede indruk in het buitenland, wat de reden daarvoor ook was.

Ook in Turkije heeft men nu weer een reden om Israël te bekritiseren. Daar werd Israël door de Turkse president Erdogan zelfs beschuldigd van het plegen van een holocaust tegen de inwoners van Gaza. Tegelijkertijd schopte hij de Israëlische ambassadeur het land uit. Hij moest het land onmiddellijk verlaten. En blijkbaar moet hij ook de haat tegen Turkije uit de eerste hand voelen. De pers werd speciaal uitgenodigd om op het vliegveld aanwezig te zijn toen de Turkse veiligheids­functio­narissen niet alleen de schoenen van de Israëlische ambassadeur Eitan Naeh uittrokken, maar ook aan zijn broek zaten.

Schoenen uit en vernederend lichamelijk onderzoek bij de Israëlische ambassadeur op de luchthaven van Istanbul.

Een diplomaat, en dat is een ambassadeur, ook als hij het land wordt uitgewezen, mag niet worden doorzocht, hij geniet diplomatieke onschendbaarheid. Maar dat maakte niet uit voor de Turken. Misschien was het ook een kleine wraak wegens de vernedering van de Turkse ambassadeur acht jaar geleden, toen hij werd uitgenodigd voor een gesprek in het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en op een lage bank zat, terwijl de toenmalige plaatsvervangend Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon aanzienlijk hoger zat en op de Turkse ambassadeur neerkeek. Dit was doelbewust gedaan, maar niet erg verstandig. De ambassadeur was uitgenodigd voor een verhelderend gesprek vanwege een anti-Israëlische televisieserie die in Turkije werd uitgezonden. Later verontschuldigde Ayalon zich voor het incident.

Onze betrekkingen met Turkije hebben dus weer een nieuw dieptepunt bereikt. Maar wie maakt zich er druk om? Turkije was waarschijnlijk erg populair bij veel Israëli's vanwege de goedkope hotels, vooral in Antalya. Wij Israëli's houden van het 'alles in de prijs inbegrepen' systeem van Turkse hotels. Maar in een tijd waarin tienduizenden Turken tegen Israël demonstreren en waarin Israëlische journalisten op straat fysiek worden aangevallen, zoals gisteren gebeurde met een verslaggever van het 'Hahadashot'-nieuws, waarin hij en zijn cameraman werden 'ontmaskerd' als Israëli's en de cameraman op het hoofd werd geslagen, hebben we daar niets meer te zoeken.

Hoe heerlijk de Turkse kebab ook is, ik geef de voorkeur aan onze shoarma. Waarvoor hebben we Turkije eigenlijk nodig, als er hier in Israël geen gebrek is aan mooie vakantieoorden? Gisteren was er zelfs een oproep aan de Israëli's om in eigen land op vakantie te gaan. Als de prijzen maar een beetje lager waren, zou ik het meteen doen. Maar een pita met shoarma zou een goed idee zijn voor de lunchpauze van vandaag.

Wie heeft kebab nodig? We hebben onze shoarma!

En nu het weer voor vandaag in Israël: het wordt heet, erg heet:
Helder tot bewolkt met een aanzienlijke stijging van de temperaturen. Sharav, zeer hete en droge woestijnwind. In de namiddag sterke noordenwind aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 34 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be'er Sheva 37 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213,37 m onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een heerlijke en rustige donderdag, het ga u goed in de prijs Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.