RK kerken in Israël bezorgd over Gaza en Jeruzalem

Wednesday, May 16, 2018 |  Redactie Israel Today
De katholieke kerken in het Heilige Land hebben dinsdag in een verklaring hun bezorgdheid uitgesproken over de gebeurtenissen in de Gazastrook, waar maandag bij de rellen bij het grenshek 60 mensen om het leven zijn gekomen en ongeveer 3 000 gewond zijn geraakt.

Afbeelding: Katholieke gelovigen in de Grafkerk in Jeruzalem (Archieffoto: Corinna Kern/Flash90)

Dit had volgens de verklaring voorkomen kunnen worden als het Israëlische leger geen dodelijke wapens had gebruikt tegen de demonstranten. Tegelijkertijd werden beide partijen opgeroepen geweld te vermijden en manieren te vinden 'om zo snel mogelijk een einde te maken aan de belegering van 2 miljoen Palestijnen in de Gazastrook'.

Over de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verklaarden de kerken dat dergelijke eenzijdige besluiten niet zouden bijdragen aan vrede tussen Israëli's en Palestijnen. Zij onderstreepten daarbij de eis van het Vaticaan om van Jeruzalem een stad te maken die openstaat voor alle volken en de drie monotheïstische godsdiensten. Ook eenzijdige maatregelen moeten worden vermeden.

De katholieke kerken zagen geen reden om te verhinderen dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël en Palestina zou worden. Dit moet echter worden besloten door middel van onderhandelingen en wederzijds respect.

Aan het eind van de verklaring wordt opgeroepen tot een gebed om 'aan de volkeren van het Heilige Land, het Midden-Oosten en de hele wereld vrede en gerechtigheid te brengen'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.