Groeten uit Israël: de wereld en zijn waarheid

Wednesday, May 16, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

De eerste helft van deze bijzondere week is al voorbij. Elke dag brengt ons een andere gebeurtenis die misschien later in de geschiedenisboeken wordt vermeld. Maandag verhuisde de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en vandaag is Guatemala aan de beurt om hetzelfde te doen.

Tussendoor zijn er de gebeurtenissen aan de grens met de Gazastrook, die - moet ik toegeven - een schaduw werpen over het geheel. Het gaat er niet om wie verantwoordelijk is voor de volkomen zinloze dood van meer dan zestig mensen. Dat Hamas zijn eigen burgers voor honderd dollar bijna de dood in stuurt, is helaas een bittere realiteit, ook al ziet de wereld dat niet zo, of beter gezegd, velen in de wereld willen dat gewoon niet zo zien. Sinds lange tijd hebben ze hun eigen waarheid, en ze lijken niet bereid zich daarvan los te maken. Ze sluiten gewoon hun ogen. Voor hen zijn de Israëli's de daders, de 'Palestijnen' de slachtoffers. Zo moet het zijn, klaar.

Ook in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt alleen deze ene waarheid gezien. Je zou denken dat de kritiek en beschuldigingen tegen Israël daar al lang voorbereid zijn, zodat ze nu alleen nog maar uit de la hoeven te worden gehaald.

Dat we geen hoge verwachtingen hebben van de VN en van Europa, blijkt uit het feit dat Israël 'verheugd' is over de laatste verklaringen van een aantal EU-landen over de gebeurtenissen in de Gazastrook. Daarin werd aan 'beide zijden' gevraagd om terughoudendheid en minder geweld. Beide zijden, niet alleen Israël. Dat is wat ik vooruitgang noem.

Ik geef toe, dat het op dit moment niet eenvoudig is om aan vrienden en kennissen in het buitenland de situatie te beschrijven waarin we ons bevinden. 'Hoe is het toch bij jullie,' was de vraag van een familielid van mij. 'Goed, alles zoals altijd', was mijn antwoord. Hiermee bedoelde ik ons dagelijks leven hier, het dagelijks leven thuis met onze kinderen. 'Geloof niet alles wat bij jullie zoal wordt verteld,' voegde ik eraan toe. Toch voelde ik me een beetje vreemd bij dat antwoord.
Gisteren is een voormalig bevelhebber, die verantwoordelijk was voor de Gazastrook, op televisie geïnterviewd. Aan hem werd gevraagd of de gebeurtenissen van maandag anders hadden kunnen aflopen dan met zestig doden. 'Ja,' was zijn antwoord, 'met 600 doden'.

'Het 'dagelijks leven' in Tel Aviv. Het is hier bijna zomer (foto: Mirjam Alster/Flash90)

En nu terug naar het dagelijks leven en het weer. De zomer lijkt zich aan te kondigen. De thermometer stijgt elke dag een beetje. Vanaf morgen wordt het dan echt heet.
Hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een aanzienlijke temperatuur­stijging. Bovengemiddeld warm in de bergen en het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, bij de Dode Zee 35 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gedaald tot 213,37 m onder de zeespiegel.

O ja, het nieuwe juninummer van Israel Today is naar de drukker en ligt binnenkort in de brievenbussen van onze abonnees. Als u nog geen abonnement hebt, kunt u zich hier abonneren. Per post € 39,95, een digitaal abonnement is met € 22,95 aanzienlijk goedkoper.

En nu wens ik u een prettige en vredige woensdag, het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.