Gaat bevooroordeelde VN de Gaza-doden onderzoeken?

Tuesday, May 15, 2018 |  Ryan Jones
Zoals te verwachten heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek naar de tientallen Palestijnse doden die maandag langs de grensovergang van Gaza zijn gevallen. Maar de ontwerp-verklaring van de VN-Veiligheidsraad over deze kwestie betwijfelt of de VN wel in staat is een dergelijk onderzoek uit te voeren.

Er zijn al een aantal zeer duidelijke bewijzen met betrekking tot de doden in Gaza, maar de VN-Veiligheidsraad heeft erg duidelijk gemaakt dat zij er geen belang bij heeft deze te overwegen.

Met andere woorden, de VN-Veiligheidsraad heeft al besloten wat het gelooft dat er in de Gazastrook is gebeurd, waardoor elk 'onderzoek' niet veel meer is dan een schertsvertoning om zijn veroordeling van Israël te bevestigen.

Waarom zou de VN-Veiligheidsraad in zijn oorspronkelijke ontwerpverklaring anders tot de conclusie komen dat de Palestijnse acties aan de grens met de Gazastrook volledig 'vreedzaam' waren, terwijl veel online geplaatste video's precies het tegenovergestelde zouden bewijzen?

Neem bijvoorbeeld de volgende video, die Al Jazeera tijdens het Gaza-protest van vorige week heeft gepost. Het toont een bende mannen die het veiligheidshek doorbreken met machetes, hakmessen en andere wapens. Terwijl ze naar Joodse steden in de buurt marcheren, horen we deze terroristen 'Allah hoe Akbar' en 'Khaybar, Khaybar' roepen, een traditionele moslim-strijdkreet die herinnert aan het bloedbad, aangericht bij een hele Joodse stam door de profeet Mohammed en zijn strijdkrachten.

De gebertenissen van maandag zagen er niet beter uit.

Ziet dit eruit als 'vreedzame protesten'?

De VN-Veiligheidsraad wil u doen geloven dat de protesten 'vreedzaam' waren. Hier is de formulering van de ontwerp-verklaring, die maandag is gepresenteerd:
'De Veiligheidsraad spreekt zijn verontwaardiging en verdriet uit over het doden van Palestijnse burgers die hun recht op vreedzaam protest uitoefenen. De Veiligheidsraad roept op tot een onafhankelijk en transparant onderzoek naar deze acties om vast te stellen wie er verantwoordelijk is.'

Al vanaf het begin bewijst de VN-Veiligheidsraad dat hij ofwel volledig incompetent is als onderzoeker, ofwel ernstig vooringenomen is tegen Israël, door zijn bereidheid om de Hamas-versie van de gebeurtenissen zonder enige twijfel te accepteren, ondanks gedocumenteerd video-bewijs.

Toespraken van Hamasleiders
Er is ook de kwestie van Hamasleiders die al weken in openbare toespraken erkennen dat het doel van de protesten bij het grenshek van de Gazastrook is om de barrière te doorbreken en massaal zuidelijk Israël binnen te trekken.

'We zullen de muren van de blokkade doorbreken, de bezettingsmacht verwijderen en terugkeren naar geheel Palestina,' verklaarde de in Gaza gevestigde Hamas-leider Ismail Haniyeh, zelfs terwijl hij de protesten een 'vreedzaam' streven bleef noemen.

Wat de mensen in de internationale gemeenschap, waaronder de VN-Veiligheidsraad, geneigd zijn over het hoofd te zien, is dat een aantal kleine Israëlische steden en dorpen op slechts een kilometer van de grens met Gaza liggen. Als de gewelddadige menigten die in de bovenstaande video's te zien zijn, die steden zouden bereiken, zou er bij ons een echt bloedbad plaatsvinden.

Het is niet moeilijk om te zeggen dat elke natie, zelfs degenen die nu Israël veroordelen, precies hetzelfde zou doen (en misschien nog veel meer) om zijn steden tegen dergelijk gevaar te beschermen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.