Groeten uit Israël: Mogen we eigenlijk wel feestvieren?

Tuesday, May 15, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

We leven in een bijna onmogelijke realiteit. Dus ik weet niet met welke woorden ik deze dag moet beginnen. Volgens de laatste berichten zijn gisteren bij de rellen aan de grens met de Gazastrook 58 mensen om het leven gekomen. Tegelijkertijd werd hier in Jeruzalem de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade gevierd. En Netta vierde 's avonds met 20.000 fans de overwinning van Israël bij het Eurovisie Songfestival op het Rabinplein in Tel Aviv (zie titelfoto met video).

Het heeft in het buitenland misschien geen goede indruk gemaakt dat bij ons gisteren in Jeruzalem en Tel Aviv werd gefeest, terwijl er in de Gazastrook 58 mensen zijn gedood en meer dan duizend gewond zijn geraakt. Voor de wereld kan zoiets zelfs onmogelijk schijnen, ik heb veel zeer kritische opmerkingen gelezen in de sociale netwerken. 'Oorlogsmisdadigers', 'terroristen' en 'kindermoordenaars' waren slechts enkele van de woorden waarmee wij, de Israëli's, werden aangeduid.

Dus hoe zal ik deze dag beginnen? Het is niet helemaal zwart-wit, de werkelijkheid is totaal anders dan velen in het buitenland denken. Het waren helemaal geen vreedzame demonstranten die gisteren het grenshek met tienduizenden naderden, stenen en molotovcocktails gooiden en het hek in stukken begonnen te knippen om de grens met Israël te doorbreken en dan misschien een van de Israëlische kibboetsiem binnen te dringen, zoals Hamas gisteren had gedreigd. 'Je zult niet alleen sterven', werd gezegd in een door Hamas gepubliceerde video. Iedereen die gisteren het grenshek naderde, was zich bewust van het gevaar, en het Israëlische leger had daar meerdere malen voor gewaarschuwd.

Maar blijkbaar vonden velen de 100 dollar, die Hamas aan elke deelnemer aan de protesten had beloofd, belangrijker dan hun eigen leven. Wat een waanzin. Gisteren had niemand om het leven hoeven te komen. Wanneer zal de wereld eindelijk inzien dat het Hamas is, die de Gazastrook samen met zijn burgers vernietigt?

Drie koppen voor de drie gebeurtenissen van gisteren in de krant Yediot Achronot: 'Historische dag' (Jeruzalem), 'Dag van de veldslag' (Gaza) en 'Toy-dag' (Tel Aviv).

Ondanks alles werd gisteren ook feest gevierd, eerst de opening van de Amerikaanse ambassade, een waarlijk historisch moment, en in de avond de overwinning van Israël op het Eurovisie Songfestival. Gisteravond kwamen 20.000 mensen naar het Rabinplein in Tel Aviv om met Netta de overwinning te vieren. Eindelijk hadden we weer een reden voor een feestje op het Rabinplein, dat zo vaak een plaats van verdriet is.
Voor buitenstaanders kan dit vieren van een overwinning bij Eurovisie overdreven schijnen. Maar wij lijken vaak alleen maar een reden nodig te hebben om te feesten. Het lijkt ons een gevoel van saamhorigheidsgevoel te geven, juist nu, in deze niet eenvoudig tijd waarin we vanuit het noorden en het zuiden worden bedreigd. En er werd uitgebreid gefeest. En volgend jaar in Jeruzalem.

Er is niet veel te vertellen over het weer, het is wat rustiger geworden. Het zal warmer worden, veel warmer, elke dag een beetje warmer.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met een verdere stijging van de temperaturen, die nu normaal zijn voor het jaargetijde. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, bij de Dode Zee 33 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. De waterstand van het meer van Galilea staat onveranderd op 213.365 m onder de zeespiegel.

En nu kan ik alleen maar hopen dat het vandaag eindelijk weer rustiger wordt, een mensenleven is toch meer dan 100 dollar waard. Ik wens u en ons een prettige en zeer rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.