Van noord tot zuid dooft Israël snel Iraanse branden

Monday, May 14, 2018 |  Yochanan Visser
‘Nooit een saai moment’ lijkt het motto van Israël sinds de oprichting van de Staat in 1948. Vorige week schoot de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) 20 tot 30 raketten richting Noord-Israël. Toen werden de Israëli's zich bewust van het feit dat Iran inderdaad een belangrijke bedreiging is.

Later werd duidelijk dat de IDF de Quds Force en zijn sluwe bevelhebber Qassem Soleimani al in de gaten had. Deze bevelhebber heeft de afgelopen jaren vrijwel alle grote gevechten in Syrië en Irak geleid.

Brigadier Generaal Ronen Manlis, woordvoerder van de IDF, onthulde na de verwoestende Israëlische reactie op de Iraanse aanvallen, dat het Israëlische leger tijdens de afgelopen maand Irans militaire faciliteiten in Syrië heeft verwoest.
‘Zij zijn teruggetrokken vanwege de activiteiten die wij de afgelopen weken hebben uitgevoerd,’ vertelde Manlis vrijdag aan verslaggevers. ‘We hebben de juiste defensieve voorbereidingen getroffen en we hebben de afgelopen weken een aantal aanvallen uitgevoerd,’ zei Manlis. Hij voegde toe dat ‘Qassem Soleimani en de Quds-macht een zware prijs betaalden’.

De IDF noemde de preventieve operatie tegen de Iraniërs in Syrië ’Operatie Schaak’. Het doel was om verdere Iraanse militaire opbouw in het door oorlog verscheurde land te voorkomen.

De Quds-troepenmacht van de IRGC begon onlangs met het overbrengen van luchtafweersystemen naar Syrië. Dergelijke systemen moeten sjiitische troepen in het land beschermen terwijl zij zich voorbereiden op een aanval op Israël in de nabije toekomst.
Dit gebeurde nadat Israël na 10 februari bijna de gehele Syrische luchtafweer in een aantal aanvallen van de IAF vernietigde. Israël deed dit omdat Iran de IDF toen voor het eerst direct confronteerde door een aanvalsdrone in het Israëlische luchtruim te sturen, nabij de stad Bet Shean in de noordelijke Jordaanvallei.
De Israëlische veiligheidstroepen denken dat de situatie in het noorden op dit moment niet verder zal verslechteren. Iran moet namelijk een groot deel van zijn militaire infrastructuur in Syrië weer moet opbouwen na de vijftig vernietigende aanvallen van van de Israëlische luchtmacht, afgelopen donderdag.

Rellen in de Gazastrook
De IDF bereidt zich nu voor op een grote confrontatie met Hamas en andere Palestijnse organisaties in Zuid-Israël en waarschijnlijk in Judea en Samaria.
De escalatie in het zuiden begon vóór de inwijding van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem op maandag en de zogenaamde Nakba-dag op dinsdag. Op dinsdag herdenken Hamas en andere Palestijnse groepen de vlucht van ongeveer 550.000 Palestijnse Arabieren voor en tijdens de Israëlische Onafhanke­lijkheids­oorlog in 1948.
Duizenden Palestijnse Arabieren in Gaza verzamelen zich bij de Israëlische grens als onderdeel van Hamas’ ‘Grote Terugkeermars’ en proberen Israël binnen te dringen. Ze gebruiken opnieuw stapels gebruikte branden om zwarte rook te maken, waardoor het voor IDF-militairen moeilijker wordt om terroristen te ontdekken die het veiligheidshek aan de grens met Gaza naderen.

Vliegtuigen van de Israëlische Luchtmacht (IAF) verspreidden opnieuw folders waarin de Arabieren werden gewaarschuwd dat Hamas misbruik maakt van de verslechterende situatie in Gaza. Ook stond erin dat Hamas de mensen gebruikt als menselijk schild in zijn pogingen om nieuwe terroristische aanslagen tegen Israëlische Joden uit te voeren.

Hamas gebruikt ook in toenemende mate een nieuw wapen dat door pro-Israëlische activisten de ‘vliegerbom’ of ‘aanvalsvlieger’ wordt genoemd. Uitgerust met provisorische brandbare materialen, worden de vliegers naar Zuid-Israël gevlogen in om velden en steden nabij de grens van Gaza in brand te zetten.
Maar de IDF heeft al een antwoord gevonden op deze tactiek. IDF-vrijwilligers gebruiken kleine drones om de vliegerbommen neer te halen door die te rammen voordat ze de grens met Gaza kunnen oversteken.

De IDF heeft elf bataljons ingezet in het gebied dat grenst aan de grens met Gaza. Buitenlandse diplomaten zijn uitgenodigd om toezicht te houden op het schieten in het geval dat de verwachte 100.000 Palestijnse oproerkraaiers de grens met Israël proberen te doorbreken.
Tegen maandagmiddag waren naar verluidt negen Palestijnse Arabieren gedood tijdens infiltratiepogingen, volgens het Ministerie van Gezondheid van Gaza.

Verwacht werd dat de demonstraties zich aan het einde van de middag zouden uitbreiden naar Judea en Samaria, na de opening van de nieuwe ambassade van de Verenigde Staten in Jeruzalem. Ook werden er ‘eenzame wolf’-aanvallen verwacht in de Bijbelse gebieden van Israël.

Vechten met Iraans geld
De Israëlische Veiligheidsdienst (ook bekend als de Shin Bet) onthulde maandag dat Iran geld overmaakt aan Hamas om de gewelddadige protesten gaande te houden. Deze informatie werd verkregen van Hamasleden die werden gearresteerd tijdens infiltratiepogingen, aldus een verklaring van Shin Bet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.