35.000 Arabieren protesteren bij grenshek Gazastrook

Monday, May 14, 2018 |  Redactie Israel Today
Afbeelding: Rellen bij het grenshek in de Gazastrook, vrijdag (foto: Rahim Khatib/Flash90).
Video: live beelden van de protesten bij de grens met Gaza (Opnamen: AP/Dagbladet)

35.000 tot 40.000 inwoners van de Gazastrook hebben gehoor gegeven aan de oproep van Hamas en zijn vandaag naar verschillende plaatsen in de buurt van het grenshek gegaan om te protesteren. Ze gooien stenen naar Israëlische soldaten, verbranden banden en proberen het grenshek te naderen.

Om zoveel mogelijk mensen aan de protesten te laten deelnemen, is in Gaza een algemene staking uitgeroepen. Het Israëlische leger had vanochtend met uitgestrooide folders de bevolking van Gaza gewaarschuwd, niet aan de protesten deel te nemen door het grenshek te naderen.

Volgens Palestijnse berichten zijn achttien mensen gedood door schoten van het Israëlische leger. Meer dan 500 mensen zouden gewond zijn geraakt. Het leger probeert mensen met behulp van traangas uit de buurt van het grenshek te houden. De meeste demonstranten zouden zich hebben verzameld in de noordelijke grensgebieden van de Gazastrook, niet ver van het Israëlische Kibboets Nachal Oz.

In de buurt van Rafah heeft het Israëlische leger drie terroristen neergeschoten die op het punt stonden een explosief te plaatsen. Er werd ook een post van Hamas aangevallen nadat van daaruit op Israëlische soldaten was geschoten.

De onrust duurt voort. Het nieuwsportaal Ynet rapporteerde dat Hamas elke deelnemer 100 dollar heeft beloofd als hij zijn gehele familie meebrengt naar de protesten. Dat lijkt te hebben geholpen. Het hoogtepunt van de huidige onrust is nog niet bereikt.

Ook vrouwen zijn vandaag naar de protesten gekomen en brengen zichzelf in gevaar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.