Israël tot Gazanen: 'Wees geen marionetten van Hamas'

Monday, May 14, 2018 |  Redactie Israel Today
Afbeelding: Rellen bij het grenshek in de Gazastrook, vrijdag (foto: Rahim Khatib/Flash90).
Video: live beelden van de protesten bij de grens met Gaza (Opnamen: AP/Dagbladet)

De Israëlische luchtmacht heeft maandagochtend folders boven Gaza gedropt, waarin de inwoners van Gaza worden gewaarschuwd het grenshek niet te naderen, dit te beschadigen of aan terroristische activiteiten deel te nemen. Ze mogen zich niet laten misbruiken als instrument van Hamas.

Met deze strooifolders wil Israël de verwachte onrust voorkomen die het gevolg kan zijn van de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem en de demonstraties op Nakbadag ('rampdag', zoals Palestijnen de Israëlische Onafhankelijkheidsdag noemen)

In een van de folders staat: 'Aan de demonstranten, jullie nemen deel aan gewelddadige protesten die jullie leven in gevaar brengen. Hamas gebruikt jullie om zijn eigen fouten te verdoezelen en jullie en jullie gezin in gevaar brengen. Het Israëlische leger is voorbereid op elk scenario en zal actie ondernemen tegen elke poging om het grenshek te beschadigen of de veiligheidstroepen en Israëlische burgers aan te vallen. Wees geen marionetten van Hamas. Blijf uit de buurt van het grenshek en pas op voor relschoppers en terroristen. Let op jezelf en werk aan de opbouw van uw toekomst!'

'Niemand wil dit soort beelden zien' - In een video legt het Israëlische leger uit dat het er alles aan zal doen om de Israëlische bevolking te beschermen.

Het Israëlische leger bereidt zich voor op de komst van tientallen Arabische onruststokers, onder wie kinderen, langs de grens met Gaza. Van hen wordt verwacht dat ze proberen militair materieel in brand te steken, infrastructuur te vernietigen en mogelijk Israëlische soldaten tijdens de rellen te ontvoeren.

Ondanks waarschuwingen van Israël zijn er al enkele duizenden Arabieren langs het grenshek bijeengekomen. Onruststokers gooiden stenen naar Israëlische soldaten, die daarop begonnen te schieten op de stenengooiers en degenen die het hek naderen. Volgens berichten uit Gaza zijn er tot nu toe twaalf mensen gewond geraakt. In een ander verslag wordt al van twee doden gesproken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.