Groeten uit Israël: Een week vol feestelijkheden

Monday, May 14, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Nu is hij aangebroken, de dag waarop hier in Israël zo lang wordt gewacht. Vanmiddag gaat het eigenlijk gebeuren, de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. De stad is een feestelijke sfeer, hij is versierd met Amerikaanse en Israëlische vlaggen.

Daarnaast hebben we op dit moment nog meer te vieren. De 70e Onafhankelijkheidsdag is net voorbij. In de nacht van zaterdag op zondag vierden we dat Netta het Eurovisie Songfestival won, en de wedstrijd volgend jaar in Jeruzalem wordt gehouden.
Gisteren was het Jeruzalemdag, met een dansende vlaggenmars door de stad.
En vandaag is het hoogtepunt, de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. De titelfoto van vandaag toont het gebouw van de nieuwe ambassade in de wijk Arnona. De openingsceremonie begint vandaag om 16 uur lokale tijd. We proberen dit speciale moment op onze (Duitse) website te laten zien in een livestream.

Het weer is aangenaam en geschikt voor deze bijzondere dag. Het is niet te koel en niet te warm, de regen heeft ook weer afscheid genomen. Maar wie weet, misschien komt hij nog een keer terug, in deze gekke meimaand is alles mogelijk.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een lichte temperatuurstijging. Tot de middag kunnen in het land, vooral in het noorden, af en toe lichte regenbuien voorkomen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Be'er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gedaald en ligt nu 213,365 meter onder de zeespiegel.

Bij ons is men nog niet gekalmeerd van de overwinning van Israël op het Eurovisie Songfestival, integendeel. Netta's overwinning maakte gewoon veel mensen blij. Gisteren heb ook ik het moment van de overwinning meerdere malen bekeken, het moment dat Netta met onze vlag op het podium stond voor een miljoenenpubliek over de hele wereld. Gisteren werd de overwinning ook op veel scholen gevierd. Velen hadden zelfs hun ringtone veranders naar het lied van Netta. Israël heeft 'Netta-koorts'.

En omdat ik het op de een of andere manier geweldig vond, is hier een video van gisteren, vastgelegd door een camera tegenover een school in Ashod, luister maar goed.

Leerlingen van de Gordonschool in Givatayim vieren de overwinning van het lied Toy. (Opname: Ynet).

Ik hoop dat we de rest van de week ook met een goed humeur en blijdschap kunnen doorbrengen, ook al worden de komende dagen als gespannen omschreven. In de nieuwsartikelen zullen we verslag uitbrengen over alles wat vandaag belangrijk is.

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag en een goede start van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.