Israël wint het Songfestival: 'We zijn geen speelgoed'

Sunday, May 13, 2018 |  Dov Eilon, Redactie Israel Today
Deze gebeurtenis lijkt zich om de 20 jaar te herhalen. Zaterdag won Israël het Eurovisie Songfestival in Lissabon met zangeres Netta en het liedje 'TOY' en inspireerde heel Israël. Het was de vierde overwinning van Israël in deze Europese wedstrijd.

Neta's lied 'Toy' ging over emancipatie van de vrouwen en de bestrijding van het fenomeen seksuele intimidatie, maar voor velen had de inhoud een dubbele boodschap: Israël is niet het 'speelgoed' van zijn regionale vijanden of internationale tegenstanders.
Voorafgaand aan het songfestival had de Boycot, Desinvestering en Sanctie-beweging (BDS) zich ingespannen om te zorgen dat Neta geen stemmen van buiten Israël zou krijgen. Maar die poging is mislukt. Minister Gilad Erdan (Binnenlandse Veiligheid) speelde daarop in met deze tweet, waarin hij Neta feliciteerde:

In de straten van Tel Aviv en op het Rabinplein verzamelden zich midden in de nacht duizenden mensen en begonnen aan een spontane overwinningsfeest, zoals we dat alleen kennen als Maccabi Tel Aviv kampioen is geworden bij het basketbal.

De laatste overwinning van Israël bij Eurovisie was precies twintig jaar geleden, toen Dana International de wedstrijd met het lied Diva won en de overwinning naar Israël bracht, net zoals veertig jaar geleden gebeurde, toen Izhar Cohen met het lied Abanebi voor het eerst de wedstrijd voor Israël won. Ook de wedstrijd daarna in Jeruzalem werd gewonnen door Israël met het lied Hallelujah, uitgevoerd door de zangeres Gali Atari.

Het was een spannende nacht. Nadat alle 26 finalisten hun lied hadden gezongen, begon de stemming. Pas omstreeks 1 uur in de nacht werden punten bekend gemaakt. Het was een nek-aan-nek race, na de stemmen van de jury stonden Oostenrijk en Zweden aanvankelijk bovenaan, in tegenstelling tot de voorspellingen. Maar de stemmen van het publiek brachten de beslissing. Het was spannend tot het einde. Toen kwam het moment van de beslissing, Israël of Cyprus:

Daarna begon Israël te feesten. Netta heeft het gemaakt, het volgende Eurovisie Songfestival zal plaatsvinden in Israël, hoogstwaarschijnlijk in Jeruzalem. Onmiddellijk na de prijsuitreiking kreeg Netta Barzilay een telefoontje van premier Benjamin Netanyahu, die haar feliciteerde met haar overwinning. Ze heeft het land grote eer bewezen. Ook op zijn Twitteraccount feliciteerde hij de zangeres met haar succes:

'Netta, je bent geweldig! Je hebt het land grote eer bewezen. Volgend jaar in Jeruzalem!

Na de prijsuitreiking zei Netta tegen de duizenden toeschouwers in de arena in Lissabon: 'Ik ben gelukkig dat we zoveel harten konden bereiken, ik ben gelukkig dat we erin geslaagd zijn het imago van Israël te veranderen. Het is tijd, we hebben het verdiend. Hartelijk dank dat jullie het andere hebben gekozen. Dank dat u de diversiteit viert. Ik houd van mijn land. De volgende keer in Jeruzalem!

In Tel Aviv werden tot in de vroege uurtjes gefeest. Zondagavond wordt Netta thuis in Israël verwacht. Ze kan zeker zijn van een grootse ontvangst op de luchthaven.

In Tel Aviv werd gefeest tot in de vroege ochtenduren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.