Jeruzalemdag: Vlaggenmars, wegafsluitingen en rel

Sunday, May 13, 2018 |  Redactie Israel Today
♦ De traditionele vlaggenmars, ook door de Oude Stad,
♦ Diverse wegen in Jeruzalem afgesloten,
♦ Politie en grenspolitie waakzaam in de stad,
♦ Rel door zingende Joden op de Tempelberg.

Afbeelding: Jongeren staan vandaag klaar voor de Vlaggenmars in Jeruzalem. (foto: Nati Shohat/Flash90)

De Israëlische politie bereidt zich voor op de viering van Jeruzalemdag, deze zondag in de hoofdstad. Veel politieagenten, grenspolitie en vrijwilligers zijn vandaag verspreid over de stad om ervoor te zorgen dat de dag ordelijk verloopt.

Een van de speciale evenementen is de traditionele vlaggenmars, die vandaag om ongeveer 15 uur lokale tijd begint. Talrijke wegen zijn hiervoor afgesloten voor het verkeer. De vlaggenmars leidt onder andere door de Oude Stad van Jeruzalem en veroorzaakt daarom vaak conflicten met de Arabische burgers van de Oude Stad, die de mars als provocatie beschouwen.

De vlagdans in Jeruzalem vorig jaar

De officiële viering van Jeruzalemdag zal vanaf 18 uur lokale tijd plaatsvinden op de Ammunition Hill.

Vandaag was er een rel op de Tempelberg, nadat Joden, die de berg ter gelegenheid van de Jeruzalemdag hadden bezocht, begonnen te zingen. Daarop antwoordden Arabieren met het roepen van 'Allah Akbar' en er waren schermutselingen tussen beide partijen.

De politie greep vervolgens in en verwijderde de Joden van de Tempelberg, omdat ze tegen het expliciete verbod in met de liederen een provocatie zouden hebben uitgelokt. Ondanks het incident kan de Tempelberg nog worden bezocht.

Een woordvoerder van de politie legde uit dat verschillende Joodse bezoekers de gedragsregels hadden overtreden en daarom van de Tempelberg verwijderd moesten worden. De politie probeert zich te houden aan de regels en wetten op de Tempelberg en staat geen enkele partij toe deze te schenden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.