Groeten uit Israël: Eurovisie 'volgend jaar in Jeruzalem'

Sunday, May 13, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Wat een nacht! Het was een zeer korte nacht, pas om half drie werd bij ons thuis de televisie uitgeschakeld. Samen met mijn jongste zoon hebben we het volgehouden tot het eind van de live-uitzending uit Lissabon vasthielden, omdat we zo'n evenement gewoon niet konden missen. Je wint immers niet elk jaar het Eurovisie Songfestival.

Ik weet dat niet al onze lezers enthousiast kunnen zijn over deze wedstrijd, maar voor mij en mijn familie is het gewoon enorm leuk, vanwege de wedstrijd, deze waanzinnige spanning bij het bekendmaken van de punten van de diverse landen. En dit keer was het bijzonder spannend, tot de laatste seconde. Ja, het is echt gebeurd, Israël won de wedstrijd, Netta heeft hem gewonnen, precies 20 jaar na de laatste overwinning van Israël. Mijn zoon en ik waren opgewonden, hoewel ik meestal een heel rustig persoon ben. Wat een moment, dacht ik bij mezelf, om juist nu te winnen. Men had zich geen mooier cadeau kunnen voorstellen voor de 70ste verjaardag. En vandaag is het Jeruzalemdag. Het Eurovisie Songfestival 2019 zal volgend jaar hier bij ons plaatsvinden, 'volgend jaar in Jeruzalem' zoals men zeggen.

En in Tel Aviv begon een groot feest op Rabinplein voor het stadhuis (zie titelfoto met video). Dit is de klassieke plaats voor kampioenschapfeesten helaas ook voor droevige herdenkingsplechtigheden. Maar gisteren mochten we eindelijk feestvieren, midden in de nacht. Ik denk dat er een wet moet komen die de zondag na Eurovisie tot vrije dag verklaart, het is gewoon onrechtvaardig dat we vanochtend na zo'n korte nacht moesten opstaan en naar het werk of naar school moesten gaan. Over heeft feest in Tel Aviv en hoe de overwinning van Netta en Israël werd ontvangen, kunt u lezen in een bericht over de grote dag van Israël, gisteren in Europa.

De Israëlische overwinning met Netta was vandaag natuurlijk de opening van de kranten. Overwinning! juicht Yediot Achronot (midden). Alleen Ma'ariv (rechts) had de redactie gesloten voor de bekendmaking van de resultaten.

En dan is er het weer voor vandaag. Gisteren heeft het weer een beetje geregend, dus ik hoefde onze tuin geen water te geven. Niet slecht voor half mei. Ook vandaag zou het relatief koel moeten blijven. Toen ik vanochtend in Jeruzalem aankwam, was het slechts 14 graden. Dat bevalt me eigenlijk wel.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Af en toe regenbuien in het noorden en centrum van het land. Ook in de Negev kunnen lichte regenbuien voorkomen. De temperaturen zijn te laag voor het jaargetijde. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, bij de Dode Zee 31 graden, Be'er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. De waterstand van het meer van Galilea is onveranderd en ligt 213,36 m onder de zeespiegel.

Er is een interessante week begonnen. Vandaag is het Jeruzalemdag, de 51ste verjaardag van de hereniging van de stad, en morgen wordt hier de nieuwe Amerikaanse ambassade ingehuldigd. Ik hoop dat de week vredig zal zijn en net zo vrolijk zal blijven als hij voor ons vanavond begon.

En u, beste lezers, wens ik een aangename en vredige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.