Groeten uit Israël: Nu graag even een rustig weekeinde

Friday, May 11, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Toen ik gisteren laat in de middag in Modi'in uit de bus stapte, kwam er een golf hete lucht naar me toe. Ik ken dat gevoel van Eilat, als je na een lange rit met airconditioning uit de bus of auto stapt. Het voelt als een zachte klap in je gezicht, dan is er wat kippenvel op je armen, en dan is deze warme en zachte lucht zelfs echt aangenaam. En dat is wat ik gisteren voelde in Modi'in. Het was niet zo warm in Jeruzalem. Maar ik heb u al meerdere keren verteld dat Modi'in een hete stad is. De thermometer wees gisteren 38 graden aan!
Maar vandaag is het een nieuwe dag en het is duidelijk 'afgekoeld'. Vandaag wordt 25 graden verwacht en morgen zal de regen bij ons terugkeren. Zo is Israël, half mei.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt met een aanzienlijke daling van de temperaturen. Die worden weer zoals bij dit jaargetijde past. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterniveau van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt 213,36 m onder de zeespiegel.

Er zijn hier bij ons nog meer dingen heet. De televisie en andere media spraken de hele dag bijna uitsluitend over de gebeurtenissen in het noorden, de Iraanse raketaanval en de Israëlische reactie. De Israëlische aanvallen op Iraanse doelwitten in Syrië zouden de grootste Israëlische luchtmacht-operatie sinds 1974 zijn geweest.

Ik vraag me nu af, hoe het verder zal gaan. Ik vraag me af wat de Iraniërs hebben bereikt met hun nogal zielige aanvalspoging. Ging het alleen maar om de 'waardigheid'? Ze beloofden vergelding, dus moest die worden uitgevoerd, want beloofd is beloofd? Of was dat slechts de eerste paukenslag, de ouverture naar wat nog gaat komen? We zullen het de komende dagen zien.

Nu hebben we eerst vrijdag en Shabbat, het weekeinde. Zullen we eindelijk een rustig weekeinde hebben zonder deze 'vreedzame' demonstraties bij het grenshek van de Gazastrook? Of worden we deze keer in het noorden en in het zuiden bezig gehouden? De Israël-critici wrijven al over hun handen en hopen op veel nieuwe 'munitie' voor hun berichten in de sociale netwerken.

De Golan is prachtig. De Sa'ar-waterval op de Golanhoogvlakten

Ik hoop dat de Golan hoogvlakte weer door veel toeristen wordt bezocht. De titelfoto van vandaag laat de Berg Bental op de Golanhoogten zien, waar de video van gisteren is gemaakt. En hier ziet u een mooie video van de Sa'ar-waterval.

We willen nu graag een rustig weekeinde hebben. En ik wens u dat ook, beste lezers. Ik wens u een prettig weekeinde en natuurlijk een gezegende Shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom uit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.