Meer dan 50 Iraanse doelen in Syrië aangevallen

donderdag 10 mei 2018 |  Redactie Israel Today
De reactie op de nachtelijke raketaanval van de Iraanse 'Quds Brigade' op de Golanhoogten liet niet lang op zich wachten. In de nachtelijke uren heeft de Israëlische luchtmacht niet minder dan 50 Iraanse doelen in Syrië aangevallen.

'De Quds Brigade heeft een hoge prijs betaald', zei een Israëlische militaire woordvoerder. De Israëlische aanval van de luchtmacht werd een van de grootste operaties van het Israëlische luchtmacht sinds tientallen jaren genoemd.

Rond 2:45 uur lokale tijd werden er explosies gemeld in de buurt van de stad Tzfat (Safed). Dit waren geen explosies van Iraanse raketten die hun doel niet hadden bereikt, maar de reacties van het Israëlische leger. Daarna werden ook explosies in Damascus gemeld.

Tijdens de operatie van de luchtmacht werden de bewoners gevraagd om in de schuilplaatsen te blijven. Maar vanmorgen vroeg is het normale dagelijkse leven in het noorden weer begonnen.

De Israëlische militaire woordvoerder zei: 'Het Israëlische leger heeft een grootschalige operatie ondernomen tegen de poging van de 'Quds Brigades' een offensief tegen Israël te lanceren. In de afgelopen maanden hebben we herhaaldelijk Iraanse aanvallen en terroristische aanslagen kunnen voorkomen.'

Naast tientallen Iraanse doelen in Syrië werden ook het logistieke hoofdkwartier, een militair kamp en een post van een inlichtingendienst aangevallen. Ook werd het voertuig vernietigd, waarmee de raketten op Israël werden afgevuurd. Verder werden vijf Syrische luchtafweerbatterijen vernietigd, die tientallen raketten op de Israëlische vliegtuigen hadden afgevuurd.
De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman zei vandaag dat als gevolg van de Israëlische aanvallen bijna de gehele infrastructuur van Iran in Syrië werd vernietigd.

De Iraniërs hebben een hoge prijs betaald voor hun agressie. De komende dagen zal blijken of de rust weer terugkeert. Veiligheidsdeskundigen meenden, dat Iran niet voortdurend de verwoestende slagen van de Israëlische luchtmacht kan doorstaan en het daarom bij deze ene, vooraf aangekondigde 'vergelding' zou kunnen laten.

Internationale reacties
Knesset-voorzitter Yuli Edelstein schreef in een twitterbericht, dat Israël Iran een duidelijke boodschap had gestuurd: 'De spelregels zijn veranderd'. De disproportionele reactie van Israël werd deze keer niet veroordeeld door de internationale gemeenschap. Zoals verwacht steunde de regering-Trump Israël volledig tegen de Iraanse vijand.

Rusland, waar premier Benjamin Netanyahu momenteel op bezoek is bij president Vladimir Poetin, liet weten dat het Israël beslist niet zal hinderen bij zijn verdediging tegen Iraanse agressie. Het lijkt er op, dat het Iraanse militaire avontuur in Syrië de Russische agenda in de regio verstoort. Dit feit, en de toenadering van Israël en Rusland in de afgelopen jaren, heeft dit ertoe geleid dat Iran niet langer de volledige steun van Moskou geniet.

Iraanse raketten misten hun doel
De door de 'Quds Brigades' afgeschoten raketten zouden hun doel hebben gemist. Op hun bevel en onder Iraans commando vuurden Hezbollah en de sjiitische milities vanuit Syrië ongeveer 20 raketten af op de Golanhoogten.
Geen van deze raketten heeft zijn doel bereikt, legde de woordvoerder uit. Door het afweersysteem Iron Dome werden vier van de raketten onderschept, en de rest van de raketten kwam niet eens op Israëlisch grondgebied neer. Er waren geen gewonden aan Israëlische kant.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.