Israël bewijst velen een dienst met luchtaanvallen

Thursday, May 10, 2018 |  Aviel Schneider
Gisteren, kort na middernacht, kreeg ik van iemand op de Golanhoogten een bericht: 'Het is begonnen!' De Iraanse Quds Brigade vuurde vanuit Syrië 20 raketten (Grad en Fadschar-5) af op Israël, die tijdig en buiten de Israëlische grenzen werden onder­schept door het Israëlische raket­afweer­systeem Iron Dome.

Daarop hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen een aantal bases en raketbunkers van de Iraniërs in Syrië aangevallen. Inwoners van de Golan werden geroepen om hun beveiligde ruimten te openen en klaar te maken. Mijn vriend Boaz uit Aloni Basan, op de Golanhoogte schreef mij via WhatsApp dat om 3 uur in de nacht een Iraanse raket werd onderschept door Israëls Iron Dome op slechts 200 meter van zijn huis.

Israël waarschuwt al enige tijd voor de Iraanse bewapening aan de noordgrens van Israël, vooral in Syrië en Libanon. In de afgelopen maanden bombardeerde de Israëlische luchtmacht herhaaldelijk Iraanse bases en rakettransporten in Syrië.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vaak benadrukt dat vanuit Israëlisch perspectief een confrontatie met Iran op dit moment beter is dan later. Gisteren was Netanyahu overdag nog in Moskou en besprak de situatie in Syrië en Libanon met zijn Russische gastheer Vladimir Poetin. Netanyahu benadrukte dat slechts 73 jaar na de vernietiging van de Joden in de Holocaust, de Iraniërs over een nieuwe vernietiging van de Staat Israël spreken. 'Israël moet zich hiertegen verzetten, hoe eerder hoe beter,' zei Netanyahu.

Hier moet worden vermeld, dat de luchtaanvallen van Israël op de Iraanse bases in Syrië alle spelers in onze regio dienen. In de eerste plaats de soennitische regeringen zoals in Riyad, Amman en Kairo, die de nucleaire bewapening van Iran een existentiële bedreiging zien en daarom Israël achter de schermen volledige steun geven. Waarschijnlijk storen ook de Russen zich niet zozeer aan de Israëlische poging om de Iraniërs in Syrië kwijt te raken, nadat die mede het Syrische Assad-regime hebben gered in de lange burgeroorlog tegen de IS jihadisten.

Niet alleen de Russen bemoeien zich niet met de aanvallen van Israël op de Iraanse bases in Syrië, ook het Syrische leger doet dat niet. Israël bewijst daarmee de Russen en de Syriërs misschien een grote dienst, door de Iraanse milities en raketten uit Syrië te verdrijven, opdat Syrië zijn verwoeste land kan herbouwen. Net zoals Iraniërs de afgelopen jaren een noodzakelijke hulp zijn geweest voor het overleven van Assad, zijn Iraniërs vandaag meer een last. Om deze reden bemoeit niemand zich met de aanvallen van Israël.
In verschillende kringen in Jeruzalem verwondert men zich niet, dat Israël herhaaldelijk het vuile werk voor velen in de regio doet en de enige is die de Iraniërs in Syrië bestrijdt. Zelfs in de Arabische netwerken worden de aanvallen van Israël op de Iraanse bases in Syrië geprezen.

In de Arabische regio zijn alle regeringen zich ervan bewust dat de Iraniërs verantwoordelijk zijn voor de chaos in het Midden-Oosten en zich mengen in tal van landen zoals Jemen, Marokko, Syrië en Libanon. Bij de recente verkiezingen in Libanon won de sjiitische Hezbollah de verkiezingen en behaalde hij 67 van de in totaal 128 parlementaire zetels. Libanon was ooit een christelijk land in het Midden-Oosten en vandaag verandert het dankzij Iraanse financiering in een radicaal sjiitisch land. Dit is een religieuze oorlog tussen sjiieten en soennieten en heeft niets met Israël te maken. De Arabische media in het Midden-Oosten schrijven hierover. Israëls koppigheid tegenover Iran is in het belang van de Arabische (soennitische) omgeving en om die reden wordt Israël nauwelijks bekritiseerd in de Arabische media.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.