'Preventieve aanval Israël verhinderde Iraanse aanval'

woensdag 9 mei 2018 |  Yochanan Visser
De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft dinsdagavond een Iraanse drone- of raketaanval op de Golanhoogten voorkomen. Terwijl het avondnieuws speculeerde over de aankondiging van president Donald Trump, kwam het nieuws dat de IDF gemeenten op de Golanhoogte had opgedragen openbare beschermde ruimten op het bergachtige plateau te openen.

Voorafgaand aan dit schokkende bericht was er zeer ongebruikelijke activiteit van de Israëlische luchtmacht (IAF) in het noorden van Israël. Een uur voordat Trump bekend maakte dat de VS de 'rotte' deal met Iran zouden opzeggen, patrouilleerde een groot aantal IAF-gevechtsvliegtuigen in de lucht boven Noordoost-Israël.

Om tien uur 's avonds stopte de ongewone IAF-activiteit plotseling en daarna was alleen het geluid van drones hoorbaar vanaf de grond. Deze drones waren verkenningsvliegtuigen die over de berg Hermon, de Sheeba boerderijen en de grens tussen Syrië en Israël zweefden, volgens Libanese media.

Later werd duidelijk wat precies tot de waarschuwing van de IDF had geleid, om beschermde ruimten op de Golanhoogten klaar te maken: De Israëlische inlichtingendienst had ongebruikelijke Iraanse activiteiten ontdekt, zowel in Libanon als in Syrië.

Iran bleek zich voor te bereiden op de langverwachte vergeldingsaanval tegen Israël na een reeks IAF-aanvallen op Iraanse bases in Syrië, en nadat de Mossad de Islamitische Republiek had vernederd door uit een magazijn in Teheran duizenden bestanden te stelen, die het geheime kernwapenprogramma van Iran documenteren.

Arabische en Israëlische media meldden later dat IAF-gevechtsvliegtuigen een preventieve aanval hadden uitgevoerd op de Iraanse al-Kiswah-basis, ten zuiden van Damascus. De basis wordt gebruikt door de Quds strijdmacht van de Iraanse revolutionaire garde (IRGC) en Hezbollah. Dezelfde basis werd eerder, in december 2017, getroffen door de Israëlische luchtmacht.

Al-Kiswah wordt door de IRGC gebruikt voor meerdere militaire doeleinden en als een springplank voor drone-operaties, volgens experts.
Op 19 april gebruikte Iran naar verluidt de basis in een eerste poging om Israël met drie drones aan te vallen, net zoals het had gedaan op 10 februari, toen een grote Iraanse aanvalsdrone beladen met explosieven het Israëlische luchtruim binnendrong in het gebied van Bet Shean in de noordelijke Jordaanvallei. De poging tot een Iraanse aanval op Israël op 19 april werd naar verluidt verijdeld door het Russische leger, dat de Iraanse drones verbood of neerschoot voordat ze het Israëlische luchtruim bereikten.

De nieuwe IAF-aanval op al-Kiswah heeft naar verluidt volgens het Syrische Observatorium voor de Mensen­rechten negen 'pro-regime-strijders' gedood, terwijl Syrische door de staat gecontroleerde media beweerden dat twee Israëlische raketten werden onderschept.

CCTV-videobeelden gemaakt bij al-Kiswah toonden de impact van de IAF-aanval die secundaire explosies omvatte, een aanwijzing dat Israël opnieuw een explosieven-, raket- of munitiedepot bij de basis had geraakt.

Israëls Channel 2 meldde later dat IAF-gevechts­vliegtuigen de aanval hadden uitgevoerd vanaf de Syrische Golanhoogte, en niet vanuit Oost-Libanon, zoals bij eerdere aanvallen op Iraanse doelwitten in Syrië.

De timing van de poging tot een Iraanse vergeldings­aanval tegen Israël, die samenviel met de aankondiging van Trump dat hij het nucleaire akkoord zou laten vervallen, suggereert dat de Iraniërs van plan waren om hun belofte na te komen om 'speciale verrassingen' te geven wanneer de VS de deal zou verlaten.

Het Iraanse leger is echter geen partij voor het Amerikaanse leger en kan het ook niet opnemen tegen Israël in een conventionele oorlog, omdat zowel de Israëlische als de Amerikaanse luchtmacht in staat zijn om binnen enkele minuten cruciale militaire en economische infrastructuur in Iran te vernietigen.
Vanuit de haven van Kargh exporteert Iran bijvoorbeeld 90 procent van zijn olie, terwijl slechts acht raffinaderijen in het land 80 procent van de brandstof produceren die het verbruikt.

Het islamitische regime in Teheran heeft sinds de verwoestende oorlog met Irak in de jaren tachtig een ontwrichtende en asymmetrische oorlogsvoering bedreven, wat aangeeft dat Iran de zwakkere macht is in zijn conflict met de VS en Israël. Om deze reden heeft de Quds strijdmacht van de IRGC altijd handlangers gebruikt om Israël te treffen, en het zal dit blijven doen, terwijl ze oppassen dat ze geen volledige oorlog met de Joodse Staat veroorzaken.

De aanval van gisteren van de IAF op de basis van Al-Kiswah toont aan dat Israël vastbesloten is de opbouw van Iraanse troepen in Syrië te voorkomen en dat het heeft geleerd van het Libanon-scenario waarin het toeliet dat Iran en Hezbollah het land overnamen en de Joodse Staat kunnen bedreigen met ongeveer 130.000 raketten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.