Groeten uit Israël: Spanning met Trump, ontspanning met Netta

woensdag 9 mei 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Het weer blijft doen wat het wil. Dat doet het meestal wel, maar momenteel blijft het weer ons verrassen. De ene keer is het plots zo heet dat ik niet begrijp waarom ik een jas heb meegenomen, een uur later mis ik de paraplu. Gisteren wilden de zonne­schermen in de tuin weer openen, ik dacht dat het weer was gekalmeerd. Goed dat ik het uiteindelijk niet heb gedaan, want later op de avond begon het buiten hard te regenen. Zo gaan het, in mei 2018. Helaas begint de waterspiegel van het Meer van Galilea al te dalen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van de temperaturen. Tegen de middag kunnen er enkele regenbuien voorkomen, vooral in het noorden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, bij de Dode Zee 32 graden, Be'er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve cm gedaald en ligt nu 213,37 m onder zeeniveau.

Gisteren was een avond vol verwachtingen. Om 21 uur lokale tijd zou president Trump zijn verklaring afleggen over de nucleaire overeenkomst met Iran en een uur later zou de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival plaatsvinden. We hebben ons thuis voorbereid op deze avond als op een belangrijke voetbalwedstrijd. Het avondeten werd op tijd klaargemaakt, de tafel in de woonkamer gedekt, het was net voor 21 uur en de uitzending vanuit Washington stond op het punt te beginnen. We zaten met zijn drieën verwachtingsvol voor de tv, de vertoning kon beginnen.

Wat dit moment voor het gevoel een beetje spannend maakte, waren de niet beslist goede berichten kort voor het begin van het optreden van Trump. Het Israëlische leger had opdracht gegeven om de beveiligde ruimten in het noorden te openen, er zouden verdachte bewegingen zijn geregistreerd in Syrië. Stafchef Eizenkot had zijn toespraak in Herzliya geannuleerd, die maanden geleden was gepland. Vanwege de spanning in het noorden zou een beperkt aantal reservisten zijn opgeroepen. Het leger zou op elk scenario zijn voorbereid. Tegelijkertijd werd gemeld dat Amerikaanse veiligheidsexperts ervan overtuigd waren dat Iran op een of andere manier Israël zou aanvallen.

Toen begon Trump met zijn toespraak. We wachtten slechts op één zin, die de gespannen situatie tot een hoogtepunt zou kunnen brengen. Toen kwam hij: de Verenigde Staten stapten uit de nucleaire overeenkomst.
'Nu gaan de sirenes loeien', zeiden we een beetje humoristisch, alsof de Iraniërs of wie dan ook alleen op die ene zin hadden gewacht om de aanval op Israël te beginnen. Maar er gebeurde niets. Daarna waren er live-uitzendingen vanuit Teheran en Jeruzalem. Onderaan het beeldscherm stond weer het bericht dat de beveiligde ruimten in het noorden werden geopend.

De presentatoren van de nieuwsprogramma's hadden zich ook voorbereid op deze avond, enkele correspondenten zaten niet in de studio, maar buiten de Kiria in Tel Aviv, het hoofdkwartier van het leger. We waren allemaal klaar voor de volgende ronde, een aanval, raketten, iets. Maar er gebeurde niets (pas later kwam het nieuws van een aanval in Syrië). Cynisch realiseerde ik me dat de journalisten een beetje teleurgesteld waren, maar nee, ik wil ze niet beschuldigen, maar ik kon die opmerking niet weerstaan.

Het avondnieuws van gisteren van KAN, de nieuwe Israëlische publieke omroep, met (vanaf 1:16) de live uitzending van de toespraak van Trump. Hoewel het programma in het Hebreeuws is, kan die wel de 'stemming' overbrengen die we gisteren voelden.

Het Eurovisie Songfestival was het volgende hoogtepunt van de avond: Netta deel mee aan de eerste halve finale, 19 landen vochten om 10 plaatsen in de finale die zaterdagavond zal plaatsvinden.

De Israëlische bijdrage TOY met Netta, gisteren in Lissabon.

We waren wel tevreden met het optreden. Een paar uur later werden de stemmen uit Europa geteld. Netta heeft het gehaald, ze zit in de finale, we kunnen blijven hopen dat we uiteindelijk zelfs aan de top staan, zelfs als Cyprus en Noorwegen volgens de wedkantoren van Israël meer kans hebben. Maak je geen zorgen, ik weet dat het gewoon een wedstrijd is met veel goede humor. Meer hebben we niet nodig. Gewoon een beetje plezier om te ontspannen, de problemen een beetje te verdringen en je een paar uur als een normaal land te voelen.

Op de voorpagina's van de kranten van vandaag prijkten slechts twee mensen. Op het grootste deel van de pagina's was natuurlijk Trump te zien, maar daaronder stond dan ook onze Netta. Wat een contrast.

Trump en Netta op de voorpagina's van Israel Hayom, Ma'ariv en Yediot Achronot (van links naar rechts)

En nu wens ik u een prettige en gelukkige woensdag en een rustige dag voor Israël. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.