Palestijnen willen eigen stadsbestuur in Jeruzalem

Tuesday, May 08, 2018 |  Redactie Israel Today
Leiders van de Palestijnse Autoriteit waarschuwden vandaag, dat ze zou voor de volgende week maandag massale protesten zullen organiseren en een 'dag van woede' tegen de op deze dag geplande openings­ceremonie van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem.

Afbeelding: De Arabische wijk Ras al Amud in Jeruzalem (foto: Nati Shohat / Flash90)

Volgens een bericht van het Palestijnse persbureau WAFA maakte Achmad Majdalani, lid van het Uitvoerend Comité van de PLO een reeks maatregelen bekend die door de Palestijnse Autoriteit worden gepland om te protesteren tegen het besluit van de Amerikaanse president Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Daarbij is ook de eis, de Palestijnse Autoriteit door meer internationale organisaties als een soevereine Staat te laten erkennen, en het 'volksverzet te versterken,' vaak een andere term voor de oproep tot aanslagen tegen Israëlische burgers en veiligheidstroepen. Ook zou men zich meer tot het Internationaal Strafhof in Den Haag wenden om daar Israëlische politici en leden van de Israëlische veiligheidsdiensten te laten vervolgen.

Het plan is ook om een ​​onafhankelijk Arabisch stadsbestuur voor Jeruzalem op te bouwen. Van de bijna 900.000 inwoners van de stad is 35 procent Arabier.

Voor de tweede intifada werd het zogenaamde Orient House beschouwd als het centrum voor de activiteiten van de Palestijnse Autoriteit in Jeruzalem. Het huis werd in 2001 door Israël gesloten.

De Palestijnse Autoriteit had al een aantal jaren geleden gepland om met een afzonderlijk stadsbestuur meer invloed te krijgen. Het afzonderlijke stadsbestuur zou voor de burgers van de Arabische buurten van Jeruzalem moeten zorgen. Maar het voorstel werd afgewezen.

Sommige Arabische districten van Jeruzalem bevinden zich buiten het veiligheidshek en zijn daarom nauwelijks toegankelijk voor medewerkers van het stadsbestuur. Veel huizen zijn zonder bouwvergunning gebouwd. In het gebied Kafr Aqab, waar een groot aantal inwoners illegaal de stad Jeruzalem zijn binnengekomen, wordt de Israëlische wet nauwelijks gehandhaafd. Vorig jaar was het plan om daar illegaal gebouwde huizen te slopen om plaats te maken voor een nieuwe weg die Kafr Aqab met de rest van de stad zou verbinden. Maar het programma werd bevroren vanwege een uitspraak van het Hooggerechtshof.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.