‘Al-Quds is de eeuwige hoofdstad van Palestina’

Tuesday, May 08, 2018 |  Redactie Israel Today
Het besluit van de Verenigde Staten om de Amerikaanse ambassade in mei 2018 te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem, is een doorn in het oog van de Palestijnen. Het moment van de verhuizing houdt verband met het 70-jarig bestaan van de Staat Israël, waarvoor Donald Trump vermoedelijk naar Jeruzalem zal komen.

De Amerikaanse ambassade zal in de Joodse woonwijk Arnona een nieuwe plek krijgen. (Foto:Yonatan Sindel/Flash90)

Met uitspraken als ‘Al-Quds (de Arabische naam van Jeruzalem) is de eeuwige hoofdstad van Palestina, en daaraan zal geen Amerikaanse president iets kunnen veranderen’, komen Palestijnse politici in opstand tegen Trump. De Palestijnse president Machmoud Abbas reageerde met: ‘Het zal de Amerikanen en de Israëli’s niet lukken om een nieuwe realiteit in Jeruzalem te creëren.’ En: ‘Hiermee heeft Israël de deur naar een tweestatenoplossing definitief gesloten.’ Abbas riep de VN-Veiligheidsraad en de internationale gemeenschap op om een conferentie te beleggen over het Midden-Oosten. Hij wil een alternatief voor de Amerikanen als onderhandelaar in het vredesproces.

Net zoals de Palestijnen zich nu ergeren aan de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, zo heeft Israël zich de afgelopen decennia geërgerd aan het feit dat Jeruzalem niet als zodanig werd erkend. De Palestijnen leveren niet alleen kritiek op Israël en de VS, zij maken nu ineens ook gebruik van de Israëlische terminologie ‘eeuwige en ongedeelde hoofdstad’ door te stellen dat ‘Al-Quds de eeuwige hoofdstad van Palestina’ zou zijn.

Het ziet ernaar uit dat nog meer landen het Amerikaanse besluit zullen volgen en hun ambassades zullen gaan verplaatsen naar Jeruzalem. Guatemala heeft al aangekondigd haar ambassade te zullen verplaatsten. Jimmy Morales, de president van Guatemala en belijdend christen, ziet de wedergeboorte van de staat Israël in 1948 als de vervulling van de Bijbelse profetie. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat er met meerdere staten wordt gesproken over de verplaatsing van ambassades naar Jeruzalem.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het aprilnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.