Over twee jaar 'Israëlische' zalm op Duitse borden

Tuesday, May 08, 2018 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische bedrijf Aqua Maof uit Rosh HaAyin, dat een geavanceerde technologie heeft ontwikkeld voor de snellere opkweek van vissen, zal voor het Duitse bedrijf 'Berlin District Salmon GmbH' (Bella) ten noorden van Berlijn de grootste zalmkwekerij van Duitsland bouwen. De kosten van het project bedragen ongeveer 25 miljoen euro, meldt het Israëlische dagblad Jediot Achronot.

De Israëlisch-Duitse overeenkomst werd onlangs tijdens een bezoek van de premier van Brandenburg, Wietmar Woidke ondertekend, die samen met een delegatie van ondernemers uit Brandenburg op bezoek was in Israël. De Israëlisch-Duitse samenwerking was een initiatief van de voorganger van Woidkes, oud-premier Matthias Platzeck, die als vice-voorzitter van de Jerusalem Foundation Deutschland een bijzondere relatie met het Heilige Land had.

De technologie van Het Israëlische bedrijf heeft een leidende positie op het gebied van visteelt in gesloten installaties op het land en in een gecontroleerd klimaat. Het is energiezuinig en daarom milieuvriendelijk en voldoet aan de strenge criteria van de Europese Unie. Aqua Maof heeft al meerdere installaties in verscheidene landen gebouwd.

Sinds enkele jaren wordt het steeds moeilijker om aan de sterke vraag naar zalm te voldoen. De oorzaak is vervuiling en ongecontroleerde visserij. De technologie van Aqua Maof maakt het mogelijk meer vis te kweken zonder in de buurt van water te hoeven zijn. De fabriek kan dicht bij de groothandel worden gebouwd, wat hoge bezorgkosten bespaart, waardoor de prijs van de vis laag kan blijven

Patrick von Hertzberg, voorzitter van 'Bella', verklaarde: 'De Duitse consument vraagt ​​om vis van hoge kwaliteit, geteeld onder de hoge normen van milieu en gezondheid.' Vanaf 2020 zal dan 'Israëlische' zalm op de borden van de Duitse huishoudens belanden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.