Groeten uit Israël: Eerlijke kans bij Eurovisie Songfestival?

Tuesday, May 08, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezer,

Het is weer een beetje koeler geworden, nadat de temperatuur gisteren weer was gestegen. Het weer is op dit moment onvoorspelbaar. In de komende twee dagen zou het weer warmer moeten zijn, maar alleen opdat het in het weekeinde weer veel koeler kan zijn. Ik heb nog nooit zo'n meimaand hier in het land meegemaakt. Het nieuws gisteravond zei ook dat het weer gek is geworden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Kans op regen en onweer in het noorden en aan de kust. Lichte temperatuurdaling, een beetje te koud voor het seizoen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Be'er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 32 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en ligt 213,365 m onder de zeespiegel.

Terwijl het gisteren hier in Jeruzalem droog bleef na de onweersbuien in de ochtend, viel er zware hagel in het centrum rond Tel Aviv – en dat in de lentemaand mei. (Beeld: SmartVids):

Gisteren schreef ik u dat de maand mei allesbehalve saai zal zijn.
De wielrenners van de Giro d'Italia hebben Israël gisteren verlaten en zullen vanaf vandaag in Italië op de pedalen trappen, samen met 'onze' twee Israëli's, Guy Niv en Guy Sagiv, die voor het eerst meedoen.

Het Eurovisie Songfestivall 2018, dat in Lissabon wordt gehouden, wordt de volgende 'grote' gebeurtenis. Ik weet dat niet iedereen geïnteresseerd is in deze wedstrijd, maar voor ons is elk internationale wedstrijd waarbij Israëli's betrokken zijn, van groot belang, vooral wanneer de Israëlische bijdrage sinds de release als een favoriet wordt beschouwd. Natuurlijk bedoel ik Netta met het nummer TOY.

Het lied TOY, gezongen door Netta. Zal het de concurrentie naar Jeruzalem brengen?

Of je het lied nu leuk vindt of niet, is eigenlijk onbelangrijk (maar ik vind het leuk), we willen gewoon de overwinning naar Israël terughalen. De laatste keer dat dit gebeurde was 20 jaar geleden met 'Divah', en daarvoor, in 1978 met Dana International, 40 jaar geleden met 'Abanebi' en Izhar Cohen. Ook won Israël in 1979 in Jeruzalem met het lied 'Hallelujah' en Gali Atari. Statistisch gezien zouden we dit jaar weer aan de beurt te winnen en .. om de concurrentie naar Jeruzalem te brengen.

Wanneer je de wedkantoren vraagt, lijkt de overwinning zeker, ook op YouTube ziet het er duidelijk naar uit. Het nummer van Netta is op de website van het Eurovisie Songfestival meer dan 19 miljoen keer aangeklikt, een enorm aantal. Maar juist omdat het een bijdrage is van Israël, is het goed mogelijk dat we teleurgesteld worden. Te vaak hebben de stemmen van kijkers in de deelnemende landen een politiek karakter. Het imago van Israël is niet altijd het beste in het buitenland. Waarom dat zo is? Slechte en vaak eenzijdige berichtgeving. Israël staat meestal alleen in de krantenkoppen in geval van negatieve gebeurtenissen.
De BDS-beweging probeert ook de juryleden van de deelnemende landen te overtuigen om Israël nul punten te geven om een ​​overwinning te verhinderen. Vanavond om 22 uur lokale tijd begint de halve finale. Daarna zullen we zien of Israël een kans heeft om het Songfestival naar Jeruzalem te brengen. Dat zou geweldig zijn.

Het zogeheten Museum van Tolerantie wordt gebouwd in het centrum van Jeruzalem, het is afgebeeld in de titelfoto. Zo'n museum bestaat sinds 1993 in Los Angeles en maakt deel uit van het Simon Wiesenthal Center. Het museum heeft twee centrale thema's, racisme en de geschiedenis van de Holocaust. Het doel van het museum is om eenheid en respect tussen Joden en mensen van alle religies te bevorderen.
Helaas is er voor het Jeruzalemse Museum gekozen voor een nogal ongunstige locatie. Delen van een oude islamitische begraafplaats (Mamilla begraafplaats) liggen op het terrein. Er was echter tot het begin van de bouw al een parkeerplaats van de stad op dit terrein. Naast de bouwplaats zijn nog de resten te zien van deze begraafplaats, die onaangeroerd is gebleven.

De Mamilla begraafplaats.

Wanneer het museum kan worden geopend, is nog onduidelijk. Oorspronkelijk had de bouw vorig jaar voltooid moeten zijn. Tot zover het 'Museum van Tolerantie'.

En nu wens ik u een prettige en vredige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.