Analyse: Turkije werkt aan islamisering van Jeruzalem

maandag 7 mei 2018 |  Yochanan Visser
In de aanloop naar de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem pompt Turkije samen met de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië een kwart miljard dollar in de islamisering van de stad, aldus Israëls Hadashot News (voorheen Channel 2 News).

De Wakf, de islamitische bewaarder van de islamitische heilige plaatsen op de Tempelberg, en een aantal islamitische organisaties in de hoofdstad van Israël ontvingen het grootste deel van het geld, officieel om de heilige plaatsen te 'redden' en 'renovaties' te financieren.

De Israëlische veiligheidsdiensten vrezen echter dat het geld uiteindelijk zal worden gebruikt voor de financiering van nieuwe rellen zodra de VS hun ambassade naar Jeruzalem verplaatst op 14 mei, een dag voordat de Palestijnse Arabieren de zogenaamde Nakba (ramp) herdenken, de vlucht van ongeveer 550.000 Arabieren voor en tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in Israël in 1948.

Met name het Turkije van Erdogan probeert zich te mengen in interne Israëlische aangelegenheden door grote bedragen te investeren in zogenaamde dawa-activiteiten (liefdadigheid met een missie) van non-profit- en grassroots-organisaties in Arabisch Jeruzalem.
'De Turken financieren een groot deel van de dawa-activiteiten in de stad, en hun vertegenwoordiger is Sjeik Ekrima Sa'id Sabri, een voormalige groot moefti van Jeruzalem en de meest prominente vertegenwoordiger van de Moslimbroederschap,' aldus Dr. David Koren en Ben Avrahami, twee adviseurs voor Arabische zaken van de Gemeente Jeruzalem.
De Turkse activiteiten in Jeruzalem maken deel uit van 'een breder proces voor het creëren van regionale Turkse hegemonie ten koste van andere spelers', aldus de twee onderzoekers. Dit 'bredere proces' houdt onder meer in dat terroristen van Hamas vrij opereren vanuit Turks grondgebied, waar zij geld inzamelen en witwassen voor de Izz-a-Din al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas.

In februari heeft de Israel Security Agency (ISA of Shin Bet in het Hebreeuws) twee verdachten gearresteerd, waaronder een Turkse burger, op verdenking van het werken voor Hamas in Turkije.

'De Turkse adviseur Adnan Basha, die dicht bij de Turkse regeringsambtenaren staat, richtte een bedrijf op met de naam SADAT, dat tot taak had Hamas te helpen met geld en wapens,' volgens Investigative Project, dat eraan toevoegde dat een voormalige Turkse generaal het bedrijf hielp.
Naar verluidt hadden SADAT-werknemers Hamas ook kunnen helpen bij het verkrijgen van drones, terwijl de oudere Hamas-terrorist Zaher Jabarin volgens de ISA vanuit Turkije terroristische activiteiten in Judea en Samaria coördineert en bevordert. Het doel van Jabarin en zijn Turkse handlangers is om een nieuw Palestijns leger op te richten dat getraind zal worden om Israël te bestrijden.

'Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat Hamas in direct contact staat met de Turkse autoriteiten via Jihad Ya'amur, een (Hamas) terrorist die betrokken was bij de ontvoering (in 1994) van IDF-soldaat Nahshon Waxman,' die door Hamas werd vermoord tijdens een reddings­poging van de Sayeret Matkal-eenheid van de IDF, aldus de ISA in een verklaring.

Het ISA-onderzoek heeft ook een enorm witwas­programma in Turkije aan het licht gebracht, dat onder toezicht stond van Jabarin. Terroristen van Hamas richtten een ander bedrijf op, IMES genaamd, dat diende als dekmantel voor het witwassen van miljoenen Amerikaanse dollars die werden overgemaakt naar de Gazastrook en verschillende landen,' aldus ISA.

Het bureau bracht ook aan het licht dat de Turkse autoriteiten de activiteiten van Hamas in Turkije door de vingers zagen en de activiteiten van de organisatie in het land zelfs aanmoedigden.
Vorige week heeft de ISA opnieuw informatie vrijgegeven waaruit blijkt dat Turkije met Hamas samenwerkt in zijn eindeloze oorlog tegen Israël. Yassin Rabia, een prominente Hamas-terrorist die uit een Israëlische gevangenis werd bevrijd in het kader van een overeenkomst waarbij meer dan 1000 Palestijnse terroristen werden uitgewisseld tegen gevangengenomen IDF-soldaat Gilad Shalit, zou vanuit Gaza samenwerken met Hamas-agenten in Turkije om nieuwe terreur­operaties in Judea en Samaria te financieren.

De Hamas-cel had meer dan 150.000 euro overgemaakt naar verschillende locaties in Judea en Samaria om het geheime terreurprogramma van Hamas in de regio te bevorderen. 'Het onderzoek wijst op de diepe betrokkenheid van Hamasleden in Turkije en de Gazastrook in pogingen om Hamas-activiteiten in Judea en Samaria te bevorderen,' zei de ISA.

Maar voor de Turkse dictator Recep Tayyip Erdogan is het echter niet genoeg Hamas te helpen met nieuwe terreuraanslagen in Judea en Samaria. Eind maart riep hij op tot de vorming van een 5 miljoen man tellend islamitisch leger met een budget van 175 miljard dollar om Israël van meerdere kanten tegelijk aan te vallen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.