Verbale oorlog en dreigingen van Iran en Israël

Monday, May 07, 2018 |  Dov Eilon
De Iraniërs zijn boos op Israël, heel boos zelfs. Na elke aanval op een van hun bases op Syrisch grondgebied groeide hun woede en hun belofte om wraak te nemen op Israël.

Afbeelding: Het raketafweersysteem Iron Dome op de Golanhoogten, na het neerstorten van het F-16 gevechtsvliegtuig (foto: Hadas Parush/Flash90)

De ontmaskering voor de ogen van de hele wereld in de show van Benjamin Netanyahu heeft de stemming onder de Iraniërs zeker niet verbeterd. Het gaat daarbij minder om het nucleaire programma dat ze bijhouden, maar om het feit dat de Israëlische Mossad deze enorme hoeveelheid geheime bestanden heeft weten te bemachtigen.

Tot nu toe zijn alleen verbale bedreigingen uit Iran gehoord. Tel Aviv zal met de grond gelijk gemaakt worden, vernietigd. Israël zal het zeer betreuren dat het zich met zijn plannen bemoeit, enzovoorts.
Hoe zou de Iraanse vergelding er nu uitzien, vroeg men zich af in Israël. Misschien richt Iran zich op Israëlische vertegenwoordigingen in het buitenland, of misschien zou Hezbollah vanuit Libanon namens Iran Noord-Israël moeten aanvallen. Gisteren waren er verkiezingen in Libanon, dus dit zou een zeer slecht moment zijn geweest voor een militair conflict voor Hezbollah.
Een andere mogelijkheid zou zijn om vanuit Syrië aan te vallen, zoals de Iraniërs al hadden geprobeerd met hun met explosieven beladen drone.

Sinds gisteren weet men in Israël iets meer over de wraakplannen van Iran. In het avondnieuws werd gemeld dat de Iraniërs zich voorbereidden op een vergeldingsaanval tegen Israël. Voor dit doel is een speciale eenheid opgericht, die de taak kreeg om een ​​raketaanval voor te bereiden in het noorden van Israël. Dit is gisteren bekend gemaakt door het Israëlische leger. Het doel van de aanval zijn posities van het Israëlische leger in het noorden. Maar de mensen hoeven zich geen zorgen te maken, het leger verzekerde hen dat het normale dagelijkse leven ongestoord kan doorgaan.

De vraag is nu hoe Iran zal reageren op de bekendmaking van deze plannen. De Iraniërs zien dat Israël altijd een stap voor is en wist van hun aanvalsplannen. Het is heel goed mogelijk dat de Iraniërs zich nu zullen inhouden, want wat voor zin heeft een aanval als de andere kant erop is voorbereid?
Iran weet bovendien dat een raketaanval op Israël aanzienlijke gevolgen zal hebben. het zou het begin kunnen zijn van een directe oorlog tussen de twee landen en daar is Iran niet in geïnteresseerd.

Volgens berichten in de media zal premier Netanyahu woensdag de nieuwe bevindingen over de Iraanse plannen bekend maken. Op deze dag zal hij ook een ontmoeting hebben met de Russische president Poetin. Deze keer zal het waarschijnlijk een bijzonder belangrijke vergadering worden. Netanyahu verklaarde dat Israël elke agressieve stap van Iran zal afremmen. Het zal een Iraanse aanwezigheid in Syrië niet toestaan. Israël is niet geïnteresseerd in een escalatie, maar is voorbereid op elk scenario. Het is beter om de Iraanse dreiging nu dan later het hoofd te bieden.

Inmiddels hebben Arabische websites en netwerken gemeld dat bij een explosie van een auto in Syrië zeven officieren van de Syrische luchtverdediging zijn omgekomen. Zij behoorden tot de geheime luchtverdedigingseenheid, die verantwoordelijk was voor het neerschieten van de Israëlische F-16 gevechtsvliegtuig, twee maanden geleden. Deze berichten zijn echter niet ontkend of bevestigd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.