Groeten uit Israël: Mei wordt een interessante maand

Monday, May 07, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezer,

Mijn werkdag begon met bliksem en donder. Zodra ik in onze redactie aankwam, was het al aan de gang. Eerst een bliksem, dan het onweer en dan de regen. Nog voordat ik aan mijn bureau ging zitten, ging ik naar het balkon om wat van dat vreemde weer in mei vast te leggen. U kunt het resultaat zien op de titelfoto van vandaag en in de volgende video. Ziet u de bliksem op de foto?

Vanochtend in Jeruzalem.

Kort daarna kwam de zon weer tevoorschijn. En nu is het gewoon bewolkt, maar weer een beetje helderder dan in de vroege ochtend. Gisteren had ik al regen verwacht, maar die kwam niet. Maar vanaf vandaag is ons regen beloofd, die tot woensdag zal aanhouden. Wat een maand!

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Incidentele regenbuien in het noorden en midden van het land, die gepaard kunnen gaan met onweer. Gevaar voor plotselinge overstromingen in de oostelijke en zuidelijke wadi's. Aanzienlijke daling van de temperatuur. De komende nacht regenbuien met onweers in het noorden en aan de kust.
De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Be'er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu -213,365 meter onder de zeespiegel.

De live uitzending van de Giro d'Italia, de laatste 12 kilometer voor Eilat, heb ik gisteren thuis op televisie bekeken. Het is jammer dat deze drie dagen, waarin de hele wereld Israël kon leren kennen, al voorbij zijn. Gisteren reden ze door de Negev van Be'er Sheva naar Eilat. De beelden werden ongeveer 5 uur lang over de hele wereld uitgezonden. Het was een indrukwekkend evenement.

Ik heb echt zin gekregen om een fiets kopen. Niet één van die elektrische fietsen die je hier overal ziet, maar een echte fiets. In mijn jeugd in Oldenburg heb ik alleen maar gefietst. Nu hier in Israël steeds meer fietspaden worden aangelegd, is het misschien tijd om daar weer mee te beginnen. In het algemeen hoop ik dat deze drie dagen van de Giro d'Italia in Israël de Israëli's enthousiast kunnen maken voor deze geweldige sport, voor het fietsen. Dat zou een grote nieuwe 'nationale sport' voor ons land zijn, waarin men zelfs successen kan bereiken. De omstandigheden in Israël worden steeds beter. Ik zie elke shabbat bij ons in Modi'in vele 'professionele' fietsers, die in groepen langs ons huis rijden.

Tenslotte de gebeurtenissen in Gaza. Gisteren hebben de zogeheten 'vreedzame demonstranten' hun eigen gas- en benzinevoorraad en pijpleidingen in brand gestoken en ook delen van de Kerem Shalom-grensovergang vernield, die er toch alleen maar voor dient hen, de inwoners van Gaza, voedsel en andere essentiële zaken te brengen. Wat nu? Zullen ze nu klagen over een knelpunt in de energievoorziening of over het afsluiten van de grenspost? Zal de VN dan opnieuw tussenbeide komen en Israël ter verantwoording roepen? Een absurde situatie. Ik heb echt geen idee wat daar verder gaat gebeuren.

De demonstratie van gisteren in Gaza was opnieuw 'vreedzaam'. (foto: Wissam NassarFlash90).

Ik vraag me af hoe lang het zo verder zal gaan. We hebben deze maand immers nog een paar kritieke dagen voor de boeg:
♦ Voor 12 mei moet president Trump beslissen of de VS zich terugtrekt uit het nucleaire akkoord met Iran.
♦ Daarna wordt op 14 mei de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem geopend.
♦ Een dag later vieren de Arabieren de 'Nakba-dag', ter herdenking van de 'catastrofe' van de oprichting van de Staat Israël. Op deze dag worden rellen verwacht.
♦ Op 16 mei neemt Guatemala zijn nieuwe ambassade in Jeruzalem in gebruik.
♦ Aan het eind van de maand zal Trump een ontmoeting hebben met de leider van Noord-Korea.
Het wordt dus een interessante maand.

Iran zou plannen hebben om wraak te nemen op Israël vanwege de aanvallen op zijn bases in Syrië, zo werd gisteravond in het nieuws gemeld. Het Israëlische leger maakte bekend, dat Iran van plan is een raketaanval uit te voeren op militaire doelen in het noorden van Israël. Tegelijkertijd werd gezegd dat de burgers hun normale dagelijkse leven moeten leiden. Oké. Daarover meer in ons nieuws. We hebben geen behoefte aan botsingen en oorlogsspelletjes. Het is echter goed dat Iran nu weet dat Israël de Iraanse plannen precies weet. Ik denk niet dat Iran geïnteresseerd is in een oorlog met Israël. Maar ze zijn erg boos op ons Israëli's. Laten we dus hopen dat deze maand relatief rustig en soepel zal verlopen.

En nu wens ik u een heerlijke en rustige maandag en een goede start van de nieuwe week. De video van vandaag kan u daar zeker bij helpen. Dus, het ga u goed,

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.