'Trump wil deel van Jeruzalem aan Palestijnen geven'

Sunday, May 06, 2018 |  Redactie israel Today
Slechts enkele maanden na de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en enkele dagen voor de verhuizing van de ambassade van de Verenigde Staten daarheen, berichten de Israëlische media dat de Amerikaanse president Donald Trump nu wil dat Israël een deel van de Heilige Stad aan de Palestijnen geeft.

De regering-Trump werkt al maanden aan een nieuw vredesvoorstel voor het Midden-Oosten dat de belangrijkste knelpunten wil aanpakken, zoals de controle over Jeruzalem en de Palestijnse vluchtelingen, in plaats van ze te omzeilen tot de besprekingen over de definitieve status, zoals alle andere voorstellen hebben gedaan.

Volgens berichten in het Israëlische dagblad Ma'ariv is de Israëlische minister van Defensie Avigdor Liberman vorige week tijdens zijn bezoek aan Washington geïnformeerd over de details van dit nieuwe voorstel, met name het gedeelte dat betrekking heeft op Jeruzalem.

Volgens het bericht zal Trump aan Israël vragen, vier Arabische wijken aan de oostkant van Jeruzalem op te geven. Abu Dis (waar de Palestijnse Autoriteit al een parlementsgebouw heeft), Isawiya, Shuafat en Jabl Mukabar zouden de nieuwe Palestijnse hoofdstad van 'Al Quds' worden. Naar verluidt zou de Oude Stad van Jeruzalem onder internationaal toezicht komen te staan.

Het plan zou al een aantal Joodse buurten, zoals Pisgat Ze'ev, afsnijden van de rest van het door Israël bestuurde Jeruzalem. Sommigen vrezen dat dit slechts de eerste stap in de richting van de Palestijnse Autoriteit zou zijn, die nog grotere delen van de stad zou opeisen.

Er werd ook gemeld dat Israël in ruil voor de aanvaarding van dit voorstel volledige en onbetwiste Amerikaanse steun zou krijgen bij het aanpakken van de nucleaire dreiging van Iran, naar eigen goeddunken.

Ambtenaren van de VS ontkenden het rapport in commentaren tot andere Israëlische media.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.