Hamas wendt verwondingen voor bij de Gazastrook

zondag 6 mei 2018 |  Redactie israel Today
Afbeelding: Vervoer van een gewonde in de Gazastrook (foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Bij de berichtgeving over wat vaak 'vreedzame' protestacties aan de grens van de Gazastrook worden genoemd, gaat niet altijd zoals je op de televisie ziet. Het Israëlische leger wordt vaak beschuldigd van het verwonden of doodschieten van onschuldige burgers. Maar een video die nu door het Israëlische leger is gepubliceerd laat zien dat niet elke 'gewonde' er werkelijk een is.

De woordvoerder van het Israëlische leger zei gisteravond dat terroristen van Hamas de rellen bij het grenshek in de Gazastrook gebruiken om explosieven en granaten te gooien en het grenshek te doorbreken. Hamas zou ook doen alsof er gewonden zijn gevallen en vrouwen en kinderen misbruiken, zoals te zien is in de video: de 'gewonde' geeft de voorkeur aan lopen...

De woordvoerder van het leger verklaarde verder dat tijdens de rellen een groep Arabieren een deel van de gas- en gasvoorraden in brand stak. Ook zouden hekken en poorten aan de Palestijnse zijde van de Kerem Shalom-kruising zijn beschadigd. De gas- en gasvoorraden, evenals andere beschadigde faciliteiten dienden het welzijn van de Palestijnse bevolking, zei de woordvoerder. Ze zouden door Israël en andere landen van de wereld aan de Gazastrook zijn gegeven.

Brand bij de Kerem Shalom gensovergang. (Video: Israëlische legerwoordvoerder )

'Dit geweld, dat het welzijn van de bevolking van Gaza rechtstreeks schaadt, wordt geleid door de terreurorganisatie Hamas, die probeert de bevolking een verkeerd te geven en in gevaar te brengen. Honderden vrachtwagens rijden al jaren elke week over de grensovergang Kerem Shalom naar Gaza om essentiële goederen en apparatuur te leveren, en de beschadigde pijpleidingen brengen elke dag gas en benzine naar de burgers van Gaza. Zo werkt Hamas de belangen van de inwoners van Gaza tegen en verslechtert hun levensomstandigheden', zei de woordvoerder van het Israëlische leger.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.