De wereld ziet Iran en Netanyahu helemaal verkeerd

Sunday, May 06, 2018 |  Yochanan Visser
Er is al veel gezegd en geschreven over de drama­tische onthullingen van de Israëlische premier Benyamin Netanyahu over het Iraanse kern­wapen­pro­gramma. Israëlische en internationale media vroegen zich af of Netanyahu iets nieuws vertelde tijdens zijn presentatie in het hoofdkwartier van het IDF in Tel Aviv.

Voorstanders van de nucleaire overeenkomst met Iran van 2015 (JCPOA) zeiden dat het niets nieuws bevatte. Zij suggereerden dat de Israëlische premier probeerde het komende besluit van president Trump over de voortzetting van de Amerikaanse deelname aan JCPOA probeerde te beïnvloeden.
Anderen, zoals EU-commissaris voor Buitenlands Beleid Frederica Mogherini, wezen erop dat Netanyahu geen bewijzen had aangedragen dat Iran sinds het ontstaan van de JCPOA had gefraudeerd met zijn nucleaire programma.

Zij allen hebben het helemaal mis.
Ten eerste wisten de CIA en het Witte Huis begin 2018 al van de massale Mossad-operatie in Iran: het bemachtigen van ongeveer 11.000 documenten over het geheime kernwapenprogramma van Iran.
Op 5 maart 2018 informeerde Netanyahu Trump en andere Amerikaanse functionarissen over de details van de documenten die een Mossad-team van honderd agenten uit een opslagplaats in Teheran stal. Die opslagplaats werd sinds januari 2016 nauwgezet geobserveerd door de Israëlische inlichtingendienst.

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Trump, Mike Pompeo, was één van de eerste Amerikaanse politici die het bestaan van geheime nevenovereenkomsten aan het licht brachten. Dergelijke overeenkomsten stelden Iran in staat om, ondanks het JCPOA, verder te werken aan delen van zijn kernwapenprogramma.
Bovendien heeft Trump, lang voordat de Mossad de hand legde op duizenden geheime Iraanse documenten en Cd's, aangegeven dat hij had overwogen om de Amerikaanse deelname aan de JCPOA stop te zetten. Hij noemde die hij één van de slechtste overeenkomsten die hij ooit had gezien,.

Omdat Netanyahu’s onthullingen over de Mossad-operatie in Iran samenvielen met de nieuwe massale Israëlische aanval op Iraanse militaire bases in Syrië, mogen we aannemen dat hij hiermee een duidelijk signaal aan de Moellahs in Teheran heeft afgegeven: Israël weet precies wat jullie doen en wat jullie van plan zijn te doen.

Wat betreft de voorstanders van JCPOA, die zeiden dat de Mossad-dossiers blijkbaar geen relevante nieuwe informatie over Irans geheime kernwapenprogramma bevatten, bevestigden Israëlische ambtenaren dat de documenten wel degelijk nieuwe informatie bevatten over de militaire dimensies van Irans nucleaire programma.
Een niet bij naam genoemde Israëlische ambtenaar zei dat ‘de documenten ons meer vertellen dan de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) tot op de dag van vandaag wist over het Iraanse nucleaire programma’.
Netanyahu onthulde bovendien dat uit de documenten bleek dat Iran reeds vijf locaties in de Islamitische Republiek had geselecteerd waar in de toekomst ondergrondse kernproeven zouden worden uitgevoerd.

Dan is er nog de bewering van Mogherini dat Iran aan de voorwaarden van de JCPOA heeft voldaan sinds de implementatie ervan en dat Netanyahu geen bewijsmateriaal heeft getoond dat het tegendeel bewees.
Men heeft de geheime dossiers of Netanyahu niet nodig om te bewijzen dat Iran JCPOA bedriegt en actief werkt om zijn kernwapenprogramma voort te zetten.
Zoals ik in april 2017 al aangaf in een artikel over de naleving door Iran van het JCPOA, hebben de Iraniërs zelf toegegeven dat ze bedriegen.
Ali Akbar Salehi, hoofd van het Iraanse Agentschap voor Atoomenergie, vertelde IRINN TV dat Iran nooit cement in de kern van de plutoniumreactor in Arak heeft gegoten, zoal het JCPOA had geëist. Salehi zei dat het cement slecht in de pijpleidingen van de reactor werd gegoten en deze konden snel worden vervangen.
Dezelfde Iraanse functionaris schepte op dat zijn land in slechts vijf dagen het niveau van twintig procent uraniumverrijking van vóór de overeenkomst kan hervatten.

Duitse inlichtingendiensten hebben bovendien vorig jaar onthuld dat Iran zijn inspanningen heeft voortgezet om technologie en knowhow te verkrijgen om vorderingen te maken met zijn kernwapen- en raketprogramma’s. Ook onthulde men dat Iran sinds de aanvang van de nucleaire overeenkomst heeft geprobeerd materialen aan te schaffen zoals speciale kleppen voor zijn zwaarwaterreactor in Arak.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.