Groeten uit Israël: Giro d'Italia brengt ons land op TV

Sunday, May 06, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Het weer doet op dit moment wat het wil. Vrijdag was enorm heet, 's middags was het rond de 38 graden en zelfs 's avonds waren de temperaturen bij ons in Modi'in nog 30 graden en druppelde het een beetje. Gistermorgen was het heel anders. In de nachts regende het een beetje en de lucht was nu aangenaam koel en fris. En vandaag krijgen we weer van alles een beetje. Eerst de zon, dan zal het weer iets warmer worden en komt de regen terug, evenals onweersbuien en gevaar voor overstromingen in de wadi's van de woestijn. Ik denk dat ik zo'n meimaand nog nooit heb meegemaakt.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Eerst helder, in de loop van de dag overwegend bewolkt. Mogelijk hier en daar regenbuien en onweersbuien in het grootste deel van het land. Gevaar voor plotse overstromingen in de zuidelijke en oostelijke wadi's. De temperaturen lopen iets op, het wordt bovengemiddeld warm. Ook in de komende nacht worden er in de meeste delen van het land regenbuien en onweersbuien verwacht. De volgende maximum-temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 26 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea, aan de Dode Zee 33 graden, bij de Dode Zee 34 graden, Be'er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterniveau van het Meer van Galilea is onveranderd en ligt 213,36 m onder de zeespiegel.

De komende dagen lijken, wat het weer betreft, niet saai te worden. De regen blijft ons wat langer vergezellen. Eigenlijk is het best goed. Het is hier in het land toch niet saai. Vooral in dit weekeinde was er eigenlijk voor ieder wat wils.

We zijn thuis gebleven, want we waren deze shabbat maar met zijn drieën thuis, zo gaat het nu eenmaal als je grote kinderen hebt. Deze keer had ik de TV heel vaak aan. Ik wilde de uitzending zien van de Giro d'Italia, die hier in Israël is begonnen. Ik was erg enthousiast over dit evenement. Toen ik de prachtige foto's van ons land zag, die nu overal ter wereld te zien waren, was ik zelfs een beetje trots. Dit sportevenement is voor Israël een prachtige gelegenheid om de wereld zijn beste kant te laten zien. Het was geweldig om de fietsers van over de hele wereld en de enthousiaste Israëlische toeschouwers langs de kant van de weg te zien.

De Giro d'Italia in Jeruzalem (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Maar er was meer te zien op de TV. Ik vertelde je dat er dit weekend voor elk wat wils was. Al zes weken vindt er aan de grens met de Gazastrook een andere gebeurtenis plaats. De wekelijkse zogenaamd vreedzame protestdemonstratie van de inwoners van de Gazastrook. Ook van daar kon je foto's op TV zien. Terwijl de Israëli's in Jeruzalem enthousiast waren over wielrenners uit de hele wereld, verzamelden zich in de Gazastrook weer zo'n 7.000 mensen voor hun 'vreedzame' demonstratie. Voor ieder zijn eigen evenement. Op beide foto's zien we enthousiaste mensen met vlaggen in hun handen. We leven in een bijna ongelooflijke realiteit.

Zoek de verschillen. Vrijdag in de Gazastrook (foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

s Avonds was er voor ieder wat wils te zien op TV. De media promoten al dagen het nieuwe seizoen van de realityshow Big Brother. Persoonlijk interesseert het me absoluut niet.

Op jacht naar goede een beoordeling. Het nieuwe seizoen van 'Big Brother Israel' begon gisteren (Foto: Shlomi CohenFlash90)

Het is goed dat we nog een TV hebben. Ik keek liever naar de voetbalwedstrijd tussen Betar Jeruzalem en Be'er Sheva. Jeruzalem had nog een theoretische kans op het kampioenschap als ze de wedstrijd zouden winnen. Het zag er aanvankelijk ook heel goed uit. Na 22 minuten stond het 1-0 voor Jeruzalem. Maar de tweede helft verliep totaal anders.

Jeruzalem verliest van Be'er Sheva.

Be'er Sheva zal de nieuwe, oude kampioen zijn. En ik moet toegeven, dit team heeft het verdiend. Alle respect en felicitaties. Mijn excuses voor het feit dat ik vandaag wat over voetbal heb geschreven in mijn ochtendartikel, hoewel zeker niet iedereen mijn enthousiasme daarvoor zal delen. Ik houd gewoon van voetbal.

Dit was ons weekeinde, beste lezers. Nu begint een nieuwe week. Vandaag is de laatste etappe van de Giro d'Italia in Israël. Deze keer gaan we door de Negev van Be'er Sheva naar Eilat. Een geweldig circuit met zeker veel indrukwekkende beelden, die in de hele wereld worden gezien.

Ik wens u een prettige en zinvolle zondag en ons een goede start van de nieuwe week. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.