Groeten uit Israël: We krijgen een heel drukke maand

Friday, May 04, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Het is heet, erg heet, zo heet dat we de airconditioning 's nachts moesten inschakelen. Toen ik vanochtend met mijn zoon naar school reed, liet de thermometer in de auto al 34 graden zien! Vandaag zou de heetste dag van deze hittegolf zijn. Ik realiseerde me pas gisteren dat we een hittegolf hebben.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Sharav, zeer heet en droog in de meeste delen van het land. Mogelijk tot af en toe regenbuien. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 36 graden, Haifa 36 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, bij de Dode Zee 40 graden, Be'er Sheva 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. De waterstand van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,36 m onder de zeespiegel.

Het is echt erg warm vandaag, op veel plaatsen wordt zelfs 40 graden verwacht, hier bij ons in Modi'in zou het 'slechts' 37 graden worden.

Voor de fietsers die vandaag de Giro d'Italia in Jeruzalem beginnen is de hitte niet zo fijn. Rond 13.30 uur begint de belangrijkste wielerwedstrijd na de Tour de France in Jeruzalem. Sinds gisteravond zijn tal van wegen afgesloten. Het is goed dat het vrijdag is en we niet in de redactie zitten, want de route loopt direct langs ons redactiegebouw. Fietsen in deze hitte, ik zit vandaag liever thuis bij mijn airconditioning. Israël laat zich vandaag van zijn beste kant zien, wat het weer betreft. Gelukkig zal het vanaf morgen een beetje koeler worden. De tweede etappe gaat morgen van Haifa naar Tel Aviv en zondag van Be'er Sheva naar Eilat.

Gisteravond werden de deelnemers van de Giro d'Italia gepresenteerd voor het stadhuis van Jeruzalem voorgesteld. (Zie ook de titelfoto).

Het is echt druk in mei. Vandaag de wielerwedstrijd en daarna, op 14 mei, wachten we allemaal op de opening van de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Ik vraag me af of Donald Trump werkelijk komt. De dag daarvoor vieren we Jeruzalemdag, is het 51 jaar geleden sinds de hereniging van de stad.

Gelijktijdig met deze verheugende gebeurtenissen moeten we ook de problemen in Gaza en de dreigementen van Iran aanpakken. Ik moet toegeven dat als ik hier niet zelf zou wonen, zou ik me zeker grote zorgen maken. Van buitenaf ziet alles er iets anders uit. Maar ik woon hier, en ik kan u zeggen dat ik niet het minst bezorgd ben. We leven ons normale dagelijkse leven.

De bijna dagelijkse onrust aan de grens met Gaza is natuurlijk een bedreiging die serieus moet worden genomen. Dat uitgerekend een vlieger met vuur zoveel problemen zou veroorzaken voor de mensen daar, dat een maand geleden niemand hebben geloofd. Het avondnieuws opende er gisteren mee. Daar werd gemeld dat men nu misschien bewapende drones gaat gebruiken tegen deze onschuldig ogende vliegers, en dat mogelijk ook krachtiger zullen reageren op elke poging om Israëlische velden in brand te steken.

Ook vandaag vindt, zoals elke vrijdag sinds zes weken, de mars van Hamas aan de grens plaats. Ik kan alleen maar hopen dat de bevolking van de Gazastrook zich begint te realiseren dat er alleen maar verliezers kunnen zijn, omdat ze er helemaal niets mee bereiken. Ze worden alleen door Hamas gebruikt, ook als menselijke schilden, om aanvallen op het grenshek uit te voeren. Zolang Hamas daar is, zal de situatie helaas nauwelijks verbeteren en zal Israël verdere eenzijdige kritiek vanuit het buitenland moeten accepteren. Het kan me ook niets schelen wat in de rest van de wereld over ons wordt gezegd.

De nieuwe hobby van de inwoners van de Gazastrook - vliegers met molotovcocktails oplaten (Foto Abed Rahim Khatib/Flash90)

En nu begint het weekeinde. Natuurlijk zal ik de start van de wielerwedstrijd in Jeruzalem later volgen op TV en tussendoor het nieuws uit de Gazastrook. Ik hoop dat het een rustig en aangenaam weekend wordt, en een beetje koeler. Ik wens u een gezegende sjabbat, het ga u goed.

Shabbat Shalom uit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.