Terreur met vliegers - Israëlische velden branden

Thursday, May 03, 2018 |  Redactie Israel Today
Israël heeft dure technologische middelen ontwikkeld tegen de raketten en de terroristische tunnel vanuit de Gazastrook. Maar als het wapen een 'vuurdraak' is, een brandende vlieger die door de wind direct naar de velden van de Israëlische kibboetsiem wordt gedreven, helpen geen van deze high-tech verdedigings­systemen.

De bewoners van het grensgebied van de Gazastrook worstelen nu al enkele weken met een nieuw soort terreur, brandende vliegers, gewone vliegers die vuur rechtstreeks naar hun akkers brengen en die in brand steken. Drie of vier van deze vliegers worden dagelijks naar Israël gestuurd en baren de Israëlische boeren grote zorgen. Ze verliezen hun oogst, hun levensonderhoud.

Gisteren brak de tot nu toe grootste brand uit door deze vliegers, vlakbij het Be'eri-woud. Door het warme en droge weer en de harde wind verspreidde de brand zich zeer snel. Urenlang hebben meer dan 10 blusploegen van de brandweer de vlammen bestreden tot deze konden worden geblust.

Tot nu toe is meer dan 80 hectare landbouwgrond verbrand door de brandende vliegers. De schade tot nu toe wordt geschat op een half miljoen shekels (120.000 euro).

Verbrande velden in het grensgebied met de Gazastrook

De voorzitter van het district Eshkol, waar de meeste brandende vliegers neerkomen, zei: 'We zijn de laatste dagen erg bezig met het probleem van de vliegers, en het vraagt om een oplossing. Tarwevelden zijn vóór de oogst beschadigd, veiligheidsfunctionarissen van de dorpen werken de klok rond om de branden te blussen, zodat ze zich niet verspreiden en nog grotere schade aanrichten. Wij eisen schadevergoeding van de Staat. We laten ons niet op de kop zitten en we gaan door met werken op onze velden, tot de laatste meter. Deze velden zijn ons levensonderhoud en het kloppende hart van het district Eshkol'.

Heliumballonnen
Inmiddels wordt in de Gazastrook al een verdere ontwikkeling van de vuurvlieger getest. Gisteren werden met helium gevulde ballonnen met brandend materiaal waargenomen in de buurt van Chan Junis, meldde de krant Yediot Achronot vandaag.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.