Palestijnse leider: 'Abbas heeft Holocaust niet ontkend'

Thursday, May 03, 2018 |  Redactie Israel Today
Gisteren reageerde de voorzitter van het Palestijnse Uitvoerend Comité, Saeb Arekat, voor het eerst op kritiek op de toespraak van de Palestijnse leider Machmoud Abbas. Hij zou de Holocaust niet ontkennen.

Afbeelding: Saeb Arekat (Archieffoto: Flash90)

Abbas zei eergisteren voor de Nationale Raad in Ramallah dat de Joden zelf verantwoordelijk waren geweest voor de Holocaust vanwege hun sociaal gedrag, zoals het uitlenen van geld. Hij zei ook dat Adolf Hitler de Joden geld had aangeboden opdat ze Europa zouden verlaten en naar Palestina komen. Daarbij zou de Joden zijn aangeboden om hun bezittingen mee te nemen en hun huizen vooraf te verkopen. 'Hij (Hitler) wilde dat het Joodse vaderland in Palestina hem goedgezind zou zijn,' zei Abbas.

Saeb Arekat, die tevens hoofdonderhandelaar van de Palestijnse Autoriteit is, zei nu in een eerste verklaring over de beschuldigingen aan het adres van Machmoud Abbas: 'Abu Mazen (bijnaam van Abbas) heeft de moordpartijen op de Joden en de Holocaust nooit ontkend.
'Abu Mazen gelooft in vrede, in onderhandelingen om twee Staten op te richten die als goede buren in vrede en veiligheid zullen leven', verdedigde Arekat de Palestijnse leider.

Arekat sprak zijn verbazing uit over de 'gecoördineerde aanval' die Israël over de hele wereld tegen Machmoud Abbas was begonnen na zijn toespraak. Het doel van Israël is hem af te schilderen als een antisemiet, terugkeer naar de onderhandelingstafel te vermijden en hem te kenmerken als een voorstander van terreur.
Deze internationale aanval zou zijn uitgevoerd door de verdraaiing van de woorden in Abbas' toespraak, waarin hij Joodse historici citeerde om te bewijzen dat de Joden geen band met Israël zouden hebben.
Verder zei Arekat: 'Abu Mazen heeft meer dan eens benadrukt dat hij de Joodse godsdienst respecteert en dat hij alleen een probleem heeft met degenen die ons land bezetten.'

Ook de Israëlische president Re'oeven Rivlin, die op dit moment in Ethiopië is, reageerde op de toespraak van Abbas en vroeg hoe hij als een legitieme partner voor vrede kan worden beschouwd: 'Hoe kan iemand die zulke duistere antisemitische ideeën uit, zichzelf zien als een partner voor vrede?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.