Groeten uit Israël: Te heet voor Lag beOmer vuurtjes

Thursday, May 03, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Voor het eerst konden we gisteren de ramen open laten, er was geen brandlucht, zoals gewoonlijk na de nacht van Lag beOmer. Want dit keer waren er, net als in veel andere steden, geen 'lag beOmer vuurtjes' in Modi'in. En onze was kon in de tuin blijven zonder gerookt te worden.

Gistermiddag publiceerden de media de namen van de steden en districten die het ontsteken van vuren voor Lag beOmer hadden verboden. De reden hiervoor was het extreem warme en droge weer. Het brandgevaar was te groot. De beslissing om het traditionele aansteken van Lag beOmer-vuurtjes te verbieden, was niet gemakkelijk. Na Pesach zijn de kinderen al druk bezig met het verzamelen van hout voor de avond voor Lag beOmer. Wekenlang hebben ze zich hier al op voorbereid. Als je dan slechts een paar uur tevoren hoort, dat er een vuurverbod geldt, zal dat voor velen een teleurstelling zijn geweest. Ook premier Netanyahu vroeg de burgers gisteren om geen vuren aan te steken.

Toen ik gisteravond door de stad reed, zag ik dat de open terreinen, waar vroeger de vuurtjes werden gestookt, omheind waren. Er stonden medewerkers van de stad bij, die tot taak hadden de vuurtjes te verhinderen. Tot mijn verbazing en tevredenheid waren ze praktisch werkloos. De inwoners van Modi'in lijken het verbod op vuur te begrijpen. Gewoonlijk was iedereen op straat, deze keer bleven de straten leeg. Alle respect, dacht ik bij mezelf. Het was ook erg warm, vlak voor middernacht wees mijn thermometer nog een temperatuur van 25 graden aan. Dit is geen weer voor een vuurtje.

Ook de volgende dagen zullen heel warm worden, zelfs heel erg warm. Hier in Modi'in zou de thermometer tot 36 graden oplopen, bij de Dode Zee wordt 40 graden verwacht. En morgen zou het nog wat warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Overwegend bewolkt. Sharav, heet en droog in de meeste delen van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 33 graden, Haifa 33 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, bij de Dode Zee 40 graden, Be'er Sheva 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. De waterstand van het Meer van Galilea is onveranderd 213,36 m onder de zeespiegel.

Lag beOmer kan je ook zonder echt vuur vieren, liet een kleuterleidster uit Rishon LeZion op haar Facebook-pagina zien. Het vuurverbod werd zelfs een bijzondere ervaring voor de kinderen, die nu hun kampvuren zullen knutselen. En dit was het resultaat:

In de steden waar veel religieuze Joden wonen, zoals Jeruzalem en Bnei Brak, werden de vuren niet verboden. Daar waren adviezen gegeven, om het vuur veilig te maken. Ook de omvang van het vuur was beperkt. De nacht verliep zonder bijzondere incidenten. In Meron vonden natuurlijk de traditionele vieringen van Lag beOmer plaats. Enkele dagen geleden waren daar enkele tienduizenden religieuze Joden bijeengekomen om deel te nemen aan het ontsteken van het vuur. In Miron ligt het graf van Rabbi Shimon ben Jochai. Het is de traditie van de orthodoxe Joden om het graf van de Rabbi in Lag beOmer te bezoeken. Hij zou zijn gestorven op de dag van de Bar-Kochba opstand, waaraan Lag beOmer herinnert. Lag beOmer in Meron is een heel bijzonder evenement, dat ook wel 'Hiloelat Rabbi Shimon bar Jochai' wordt genoemd. Hele gezinnen brengen er enkele dagen door in tenten. En gisteren was het hoogtepunt toen het vuur werd aangestoken.

Tijdens Lag beOmer gebeurt nog iets bijzonders: het haar van driejarige kinderen word voor het eerst geknipt, zoals gisteren in Meron (foto: Dario Sanchez/Flash90)

De schoolkinderen hebben vandaag een vrije dag, omdat ze gewoonlijk tot laat in de nacht om het vuur zouden zitten. Daarom is er de dag erna altijd geen school. Ik herinner me een jaar toen ik er gewoon niet aan dacht dat er die dag geen school was. Zoals altijd hadden we onze kinderen, die toen nog klein waren, voorbereid en naar school gebracht, die echt leeg was. We zaten zo in onze dagelijkse routine dat we er helemaal niet aan hadden gedacht.

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Zoals u ziet, begin ik vandaag weer zonder politiek of nieuws. Je hoeft er niet altijd 's ochtends vroeg mee bezig te zijn. Dus, het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.