Palestijnen zorgen zelf voor elektriciteits­voorziening

Wednesday, May 02, 2018 |  Redactie Israel Today
Israël heeft na drie jaar onderhandelen met de Palestijnse Autoriteit een overeenkomst gesloten die de Palestijnen een eigen elektriciteitsvoorziening zal garanderen. Zij zullen niet langer afhankelijk zijn van Israël, dat de elektriciteitsvoorziening van de Palestijnen decennialang in handen heeft gehouden.

Afbeelding: Het eerste Palestijnse onderstation in Jalame, nabij de stad Jenin. Het werd gebouwd in 2017 door de Israëlische elektriciteitsmaatschappij en overgedragen aan de Palestijnse Energie Autoriteit (foto: Miriam Alster).

Tot nu toe waren de ongeveer 3 miljoen Palestijnen die op de 'Westbank wonen voor hun elektriciteitsvoorziening afhankelijk van Israël en van Jordanië, dat Jericho en de Jordaanvallei van elektriciteit voorziet.

In het kader van de overeenkomst, die een looptijd van vijftien jaar heeft, betalen de Palestijnse Autoriteit gefaseerd een schuld van 210 miljoen euro aan de Israëlische elektriciteitsmaatschappij (IEC). De nieuwe overeenkomst garandeert dat de Palestijnse schuld aan het Israëlische elektriciteitsbedrijf zal worden betaald. Er zijn vaak geschillen geweest tussen Israël en de Palestijnen over de onbetaalde schulden, die Israël niet kon innen bij bewoners van de Palestijnse gebieden.

Na betaling van de schuld zal het Israëlische elektriciteitsbedrijf elektriciteit verkopen aan het Palestijnse energie­transport­bedrijf (PETL). Dit zal gebeuren via vier hoogspannings-verdeelstations, in Jalameh, Nablus, Ramallah en Tarqumiya, die de Israëlische elektriciteitsmaatschappij zal bouwen voor de Palestijnse Autoriteit. Deze worden eigendom van PETL.

De Israëlische minister van Energie Yuval Steinitz zei dat de overeenkomst voor de Palestijnen de weg zou vrijmaken voor de ontwikkeling van een modern netwerk.br /> 'De overeenkomst geeft de Palestijnen een nieuwe werkelijkheid op het gebied van energievoorziening. Het vermindert de beperkingen in de energievoorziening, versterkt de economische stabiliteit en opent een nieuw tijdperk in de economische relatie tussen de twee partijen,' zei de directeur van het Israëlische ministerie van Financiën Shai Babad.

Gaza, waar de ongeveer twee miljoen inwoners voortdurend te kampen hebben met stroomuitval als gevolg van het tekort aan benzine en het langdurige conflict tussen Hamas en de Palestijnse regering in Ramallah, maakt geen deel uit van de overeenkomst.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.