Jonge Gazaan: Schiet me neer, dan krijg ik geld

Wednesday, May 02, 2018 |  Redactie Israel Today
Al enkele weken zijn er herhaaldelijk rellen bij het grenshek van de Gazastrook, waarbij veel Arabieren hebben geprobeerd het hek te beschadigen en Israël binnen te dringen. Al meerdere malen zijn aan de Israëlische kant van het grenshek militanten opgepakt, die gewapend met messen en explosieven op weg waren naar een aanslag.

Afbeelding: Rellen bij het grenshek (Archieffoto Wissam Nassar/Flash90)

Bij pogingen het grenshek over te steken zijn de afgelopen weken zijn verschillende Palestijnen om het leven gekomen door beschietingen door Israëlische soldaten. Israël wordt hier sterk op bekritiseerd.

Vandaag bericht het nieuwsportaal Ynet over een geval waarbij een Palestijn het grenshek naderde en de Israëlische soldaten vroeg hem neer te schieten, zodat hij een betaling van 500 dollar en een maandelijkse toelage van Hamas zou ontvangen.

Mustafa Banna is de naam van de 20-jarige man die nu door de rechtbank is aangeklaagd voor een aantal veiligheidsdelicten. Hij wordt beschuldigd van het betreden van een gesloten militair gebied, het lidmaatschap van een terroristische organisatie, het plannen van misdaden en van het schenden van de wapenwet.
Banna trad in 2007 in dienst bij Hamas, om in de voetsporen van zijn oom te treden, die al lid is van Hamas.

Hij wordt nu beschuldigd van betrokkenheid bij het graven van terroristische tunnels en bij het verlenen van medische zorg aan andere Hamas-strijders tijdens de werkzaamheden. In april begon hij deel te nemen aan de protestmarsen van Hamas naar het grenshek. Hij zou bewust het hek zijn genaderd om door Israëlische soldaten te worden neergeschoten en verwond. Maar in plaats van op hem schoten de soldaten in zijn omgeving en vroegen hem het gebied te verlaten. Maar Banna negeerde dit en vroeg de soldaten in plaats daarvan om op hem te schieten.

Ook toen een groep Hamas-leden hem vroeg terug te komen, weigerde Mustafa Banna en liep verder naar Israëlisch grondgebied, ondanks waarschuwingen van Israëlische soldaten dat hij zou worden gearresteerd en gevangengezet.

Volgens de aanklacht is Banna zonder toestemming een gesloten zone binnengekomen en heeft hij de Israëlische veiligheidstroepen gehinderd bij het uitvoeren van hun taken, hetgeen de nationale veiligheid in gevaar had kunnen brengen.

Dit incident maakt duidelijk waarom zo veel Palestijnen naar het grenshek van Gaza blijven komen, en waarom er zo veel gewond raken door Israëlische kogels: ze willen neergeschoten worden. Sommigen worden hiertoe gedwongen door de onderdrukkende heersers. Anderen zijn er toe overgehaald door haatdragende indoctrinatie. En verder gebruikt Hamas een oude bekende methode: de armste leden van de samenleving verleiden met geld om dingen te doen waarvan ze anders nooit zouden dromen.

Misschien is het tijd dat de critici van Israël zich realiseren onder welke omstandigheden de Israëlische soldaten moeten werken, in plaats van Israël herhaaldelijk te bekritiseren zonder verder na te denken en het optreden van Hamas te rechtvaardigen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.