Groeten uit Israël: Vuurtjes stoken tijdens Lag beOmer

Wednesday, May 02, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen beste lezers,

Gisteren heeft het bij ons uiteindelijk niet geregend, al zag de lucht er vaak naar uit. Vandaag is het nog warmer geworden, al 21 graden hier in Jeruzalem. Het is jammer dat het zo warm en droog is, want vanavond is Lag beOmer, de 33ste dag van de Omertelling, het aftellen van de 50 dagen tussen Pesach/Pasen en Shavoe'ot/Pinksteren. Het is traditie om op Lag beOmer vuur aan te steken. Dit is altijd een leuke avond. Vroeger deden we dat samen met de schoolklassen van onze kinderen. Iedereen bracht iets voor het vuur, niet alleen hout, maar ook aardappelen en marshmallows. Bij het kampvuur werden dan verhalen verteld. De avond had altijd een heel bijzondere sfeer, iedereen was buiten.
Helaas lijkt het weer vandaag niet mee te werken. Gisteren waren er op enkele plaatsen kleine branden, dus het publiek werd zelfs opgeroepen om het aansteken van vuur te vermijden. De lucht is te warm en veel te droog. Ik kan me echter nauwelijks voorstellen dat er vanavond geen vuurtjes zullen zijn.

De steden, zoals hier in Kfar Saba, stellen meestal speciale gebieden ter beschikking voor de vuurtjes, waar schoolklassen, kleuterscholen en gezinnen kunnen het Lag beOmer vuur kunnen aansteken.

Ik zal zeker alle ramen thuis sluiten en zal zeker geen wasgoed in de tuin achterlaten, want die zouden dan naar rook ruiken en weer de wasmachine in moeten. Het is ons één keer overkomen, nooit meer. Nu zijn onze kinderen al groot, zodat we niets meer te maken hebben met de voorbereidingen voor Lag beOmer. En als we dat doen, blijven we in de tuin en gaan we barbecueën. Maar vandaag is het weer er gewoon niet zo goed voor.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Sharav in de meeste delen van het land. Mogelijk hier en daar een regenbui. In de oostelijke wadi's bestaat nog steeds het gevaar van plotse overstromingen. In de ochtend sterke oostelijke winden in de bergen en in het noorden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 33 graden, Haifa 32 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, bij de Dode Zee 30 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 36 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en ligt nu-213,36 meter onder de zeespiegel.

Gisteren is het openbaar vervoer van Tel Aviv naar Modi'in ingestort. Nadat een elektriciteitskabel op een trein en de rails viel tijdens werkzaamheden aan de elektriciteitskabels, moest de verbinding van en naar Modi'in worden onderbroken. Onze dochter kwam erachter op het moment dat ze in Tel Aviv op de trein stapte om na twee dagen dienst naar huis te gaan. Ze moest weer uitstappen en nam de bus. Maar daar is ook niets van terechtgekomen. De bussen waren zo overvol dat ze gewoon drie keer langs het station reden zonder te stoppen. Na uren tevergeefs wachten had ze geen andere keuze dan in Tel Aviv te blijven. Zij was niet de enige die gisteren onder de chaos leed. Storingen gebeuren nou eenmaal.

De titelfoto van vandaag toont de zogenaamde 'Oude Stad Trein' van de oude stad van Jeruzalem. Die is natuurlijk alleen voor toeristen bedoeld, maar een rit is erg leuk. Toch wachten we allemaal op de echte sneltrein tussen Tel Aviv en Jeruzalem. Maar nu las ik een artikel over de voortgang en ik heb de indruk dat het dit jaar niet meer zal gebeuren. Er zijn heel veel fouten gemaakt en voor veel problemen is er nog steeds geen oplossing. De elektriciteitsleidingen, bijvoorbeeld, zouden slechts een beperkte tijd meegaan en dan heel snel moeten worden vervangen. Ik geloof niet dat ze de belofte kunnen nakomen, de trein rond het Loofhuttenfeest in bedrijf te nemen.

Netanyahu's presentatie van het Iraanse nucleaire programma is natuurlijk bijna het enige onderwerp in de media. De Europeanen en de Internationale Organisatie voor Atoomenergie zijn er blijkbaar niet van onder de indruk en blijven geloven dat Iran de nucleaire overeenkomst niet heeft geschonden en dat er geen aanwijzingen voor zijn, zoals over 'Die Welt' bericht:

Dat is duidelijk, kan ik alleen maar zeggen. Laten ze hun ogen en oren maar blijven sluiten en hun kop in het zand steken, ik heb het opgegeven, je kunt hen gewoon niet helpen. Dat is natuurlijk alleen mijn persoonlijke mening.

En tot slot een uittreksel uit het Duitse nieuws van gisteren:

Uit het nieuws van gisteren. Doorspoelen naar 7 minuten.

Ik denk dat er niets meer aan toe te voegen is. Ik vroeg me alleen af hoe de nieuwslezeres het vond om deze regels te lezen.

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.