Netanyahu: Iran streeft nog steeds naar kernwapens

Tuesday, May 01, 2018 |  Redactie israel Today
In wat een van de meest spectaculair succesvolle spionage-acties in decennia zou kunnen zijn, slaagde Israëls Mossad er op de een of andere manier in 110.000 geclassificeerde documenten uit Iran te smokkelen.

Maandag heeft premier Benjamin Netanyahu in het ministerie van Defensie in Tel Aviv deze documenten aan de wereld gepresenteerd, waarbij hij er op wees, dat uit het daarin vervatte bewijs zonder enige twijfel aantoont dat Iran nog steeds probeert kernwapens te verkrijgen, in tegenstelling tot wat de Iraanse leiders zeggen.

'In 2017 verhuisde Iran zijn kernwapenen­dossiers naar een zeer geheime locatie in Teheran,' zei Netanyahu in een speciale televisie­presentatie in het Engels. 'Een paar weken geleden, in een grote prestatie van de inlichtingendienst, verkreeg Israël een halve ton van het materiaal binnen deze gewelven.'

'Die documenten bevestigen het bestaan van “Project Amad”,' legde de Israëlische leider uit, en vervolgde dat 'we nu kunnen bewijzen dat Project Amad een uitgebreid programma was om kernwapens te ontwerpen, te bouwen en te testen. We kunnen ook bewijzen dat Iran in het geheim Project Amad-materiaal opslaat om te gebruiken op een moment naar zijn keuze om kernwapens te ontwikkelen'.

De regering-Trump controleerde onmiddellijk de Israëlische informatie, en zei het de nieuwe bekendmaking zeer ernstig nam. Het Witte Huis verklaarde: 'De Verenigde Staten zijn op de hoogte van de informatie die onlangs door Israël is vrijgegeven en blijven deze zorgvuldig bestuderen. Deze informatie bevat nieuwe en overtuigende details over de inspanningen van Iran om kernwapens te ontwikkelen die met raketten kunnen worden vervoerd.'

'Deze feiten komen overeen met wat de Verenigde Staten al lang weten: Iran heeft een robuust, clandestien kernwapenprogramma dat het tevergeefs heeft geprobeerd te verbergen voor de wereld en zijn eigen volk. Het Iraanse regime heeft laten zien dat het destructieve wapens zal gebruiken tegen zijn buren en anderen. Iran mag nooit kernwapens bezitten'.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei maandag op zijn terugreis van Israël naar Washington tegen verslaggevers, dat 'deze documenten (...) echt zijn, zijn zij authentiek.'

Anderen waren niet zo onder de indruk.
De vorige ambassadeur van de VS in Israël Dan Shapiro wees erop, dat zijn voormalige baas, Barack Obama, al lang op de hoogte was van deze informatie en noemde Netanyahu's dramatische onthullingen 'niets nieuws'.
'We verwachtten allemaal dat Iran zou gaan liegen,' vertelde Shapiro aan de Israëlische legerradio. 'Maar met toezicht, de vernietiging van de centrifuges en de verwijdering van uranium geloofde men dat dit zou garanderen dat Iran geen kernwapen zou verwerven in de komende tien tot vijftien jaar.

Met andere woorden, de regering-Obama wist dat Iran de nucleaire overeenkomst niet nakwam, maar besloot er toch mee akkoord te gaan in de hoop dat het Teheran zo lang zou beletten kernwapens te verkrijgen dat Obama zelf niet de schuld kon krijgen. Of iets dergelijks.

Andere bondgenoten reageerden ook afwijzend op de presentatie van Netanyahu. 'We zijn nooit naïef geweest over Iran en zijn nucleaire bedoelingen,' benadrukte een woordvoerder van de Britse regering. 'Daarom is het inspectie-regime van de IAEA, dat in het kader van de Iraanse nucleaire overeenkomst is overeengekomen, een van de meest uitgebreide en robuuste in de geschiedenis van internationale nucleaire overeenkomsten.'
De Britten lieten echter het feit buiten beschouwing, dat Iran, zoals de IAEA zelf herhaaldelijk heeft geverifieerd, internationale inspecteurs zeer vaak verbiedt om bepaalde nucleaire installaties vrij te inspecteren.

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, hekelde Netanyahu omdat hij deze informatie openbaar heeft gemaakt in plaats van de juiste kanalen te volgen:
'Indien een partij en indien een land informatie heeft over niet-naleving, van welke aard dan ook, kan en moet het deze informatie doorsturen naar de juiste, legitieme, erkende mechanismen, de IAEA en de Joint Commission [van de JCPOA] voor het toezicht op de nucleaire overeenkomst die ik voorzit en die ik slechts een paar maanden geleden heb bijeengeroepen. We beschikken over mechanismen om eventuele problemen aan te pakken.'

Natuurlijk, net daarvoor ze dat zei, had Mogherini betoogd dat de schokkende bewijzen die Israëls Mossad had verkregen, niets bewezen hadden met betrekking tot de nucleaire ambities van Iran. Juist dat zou kunnen verklaren waarom Netanyahu besloot om zich rechtstreeks tot het publiek te wenden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.